Sosyal Medya

Güncel

Venezuela Kolombiya'ya doğalgaz ihracatını durdurdu

Venezuela Petrol Şirketi, Kolombiya'ya yaptığı doğalgaz sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.



Venezuela Devlet Petrol Åžirketi (PDVSA), komÅŸu ülke Kalombiya'ya ihracat yoluyla yaptığıdoÄŸalgaz sevkıyatını geçici olarak durdurdu.

Kolombiya Maden Bakanlığından yapılan açıklamada, Venezuela'nın iklim faktörleri ve elektrik üretim ihtiyacı nedeniyle Ã¼lkeye gönderdiÄŸi doÄŸalgazı kestiÄŸi belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, PDVSA'nın elektrik üretiminin iklim deÄŸiÅŸikliklerine baÄŸlı olarak farklılaÅŸmasını gerekçe göstererek, cuma gününden itibaren doÄŸalgaz sevkıyatını askıya aldığını duyurdu.

Ä°ki ülke arasında yapılan anlaÅŸma, Venezuela'nın her gün Kolombiya'ya yaklaşık 1 milyon 104 bin metreküp doÄŸalgaz göndermesini öngörüyor. Bu miktar, Kolombiya'nın doÄŸalgaz ikmalinin yaklaşık yüzde üçüne tekabül ediyor.

İki ülke arasında ağustos ayında ciddi bir gerginlik yaşanmıştı.

Venezuela, kaçakçılarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların ardından 20 AÄŸustos'ta Kolombiya sınırındaki bazı yerleÅŸim yerlerinde olaÄŸanüstü hal ilan etmiÅŸti. Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, sınır bölgesinde yaÅŸayan Kolombiyalıları kaçakçılık yapmak ve hükümeti istikrarsızlaÅŸtırmayı hedefleyen örgütlerle baÄŸlantılı olmakla suçlamıştı. Ãœlkede yaÅŸayan bin 400 Kolombiyalı sınır dışı edilmiÅŸ, yaklaşık 20 bin kiÅŸi de Kolombiya'ya kaçmıştı. Maduro'nun 2 bin 200 kilometrelik sınır boyunca tüm önemli sınır geçiÅŸlerini kapatmasının ardından iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Maduro ve Kolombiya Devlet BaÅŸkanı Juan Manuel Santos, iki ülke arasındaki gerilimi sona erdirmek için eylül ayında Ekvador'un baÅŸkenti Quito'da bir araya gelmiÅŸ ve büyükelçilerin görevlerine devam etmelerine karar vermiÅŸti. Görüşmede kapatılan sınırın aÅŸama aÅŸama açılması için çalışmaların baÅŸlatılması da kararlaÅŸtırılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.