Sosyal Medya

Güncel

Mısır'ın 2015 karnesi kabarık

Mısır'ın 2015 yılındaki karnesinde polis merkezlerindeki işkenceleri ve ölümler göze çarpıyor...



Anadolu Ajansı'nın haberinde; Mısır'da 2015 yılında güvenlik güçleriyle yaÅŸanan çatışmalarda, polis merkezlerinde ve düzenlenen gösterilerde 356 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi bildirildi.

Merkezi Ä°stanbul'da bulunan "Ä°nsaniyet Hukuk Kurumu" tarafından yayımlanan raporda, 2015 yılında Mısır'da baskı unsurlarının ve insan hakları ihlallerinin arttığı vurgulandı.

104 kiÅŸi iÅŸkence ve tıbbi ihmalden öldü

Raporda, 356 kiÅŸiden 104'ünün polis merkezlerinde iÅŸkence ve tıbbi ihmal sonucu, 84'ünün siyasi gösterilerde Ã¶ldüğü belirtilirken, geriye kalanların nerede ve nasıl öldüğüne dair bir bilgiye yer verilmedi.

Ä°nsan hakları ihlalleri baÄŸlamında da deÄŸerlendirilmeye tabi tutulan 2015 yılında 948 kaçırma ve  "zorla kaybedilme" vakasının yaÅŸandığı, bu suçların 216  "zorla kaybedilme" vakasıyla mayıs ayında zirveye çıktığı belirtildi. 

Raporda, geçen yıl, bin 250 kiÅŸinin "zorla kaybedilme"ye maruz kaldığı ancak bu kiÅŸilerin daha sonra hapishanelerde olduklarının ortaya çıktığı ve bedenlerinde iÅŸkence izlerine rastlandığı vurgulandı.

En fazla ihlal hapishanelerde

Hapishanelere yönelik deÄŸerlendirmede ise El-Akreb Hapishanesi'nin, mahkumların kışlık giyecek ve battaniye gibi temel ihtiyaç maddelerinden mahrum edilmesi nedeniyle geçen yıl en fazla ihlalin yaÅŸandığı yer olduÄŸuna iÅŸaret edildi.  

Mısır hapishanelerinde açlık grevinde bulunanlara da deÄŸinilen raporda, 14 AÄŸustos 2013'teki Rabiatul Adeviyye gösterileri sırasında tutuklanan Doktor Ä°brahim el-Yemani'nin 570 gündür açlık grevinde olduÄŸu ancak Tora Hapishanesi'ndeki yangında yaralanması nedeniyle açlık grevine kısmen devam ettiÄŸine dikkat çekildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.