Sosyal Medya

Güncel

MHP'de Davutoğlu görüşmesine kırmızı çizgi

Devlet Bahçeli ve Başbakan Davutoğlu görüşmesine, MHP'nin kırmızı çizgisini ortaya koyduğu belirtildi...



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Yeni Anayasa' konusunda görüşmelerinin ardından gözleri Bahçeli-Davutoğlu görüşmesine çevrilirken, MHP'nin 4 maddelik kırmızı çizgisinin olduğu belirtildi.

Habertürk Gazetesi'nde yer alan bilgiye göre; BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu arasında Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi çalışmalarının yeniden baÅŸlatılması konusunda uzlaÅŸma saÄŸlanmasının ardından, gözler DavutoÄŸlu'nun MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesine çevrildi. GeçtiÄŸimiz dönem Anayasa üzerinde çalışan UzlaÅŸma Komisyonu'nda MHP'nin teknik ekibinde yer alan, bu dönem de milletvekili seçilerek TBMM Anayasa Komisyonu üyesi olan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, partilerinin Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi konusundaki “kırmızı çizgileri” ne iliÅŸkin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinden yana olduklarını, ancak ilk 4 maddeye dokunulmaması gerektiÄŸini ve baÅŸkanlık sistemi önerisine de karşı olduklarını belirten Parsak, şöyle konuÅŸtu: 

YENİ ANAYASA DEĞİL

Yeni Anayasa'yı, kavram olarak kabul etmiyoruz. Bize göre Anayasa'mız eksik, aksak, yanlış yönlere sahip. Bundan dolayı değiştirilmeye ihtiyaç duyuluyor. Pek çok maddesinde önemli değişiklikler oldu. Milletin menfaatlerine aykırı olmayan Anayasa değişikliği çalışmalarına, ihtiyaç olduğunda destek verdik.

UZLAÅžMA OLABÄ°LÄ°RDÄ°

Anayasalar temel toplumsal sözleÅŸmeler deÄŸil midir? Tam mutabakatla çıkması gereken belgeler deÄŸil midir? Bundan dolayıdır ki, Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu kurulurken eÅŸit temsil ve tam mutabakat kriterine göre kurulmasını istedik. O dönem öyle kuruldu. AKP, baÅŸkanlık sistemi önerisini sunana kadar iÅŸler iyi gidiyordu. O yaklaşımla devam edilseydi, o günkü Anayasa komisyonu uzlaÅŸma ile bir metin ortaya çıkarabilirdi. 

SEÇİLMİŞ KRALLIK

Anayasa'nın, uzlaÅŸma prensibine uygun yapılmasını istiyoruz. MHP, “Türk tipi baÅŸkanlık” ve “seçilmiÅŸ krallık” sistemini kabul etmiyor. HDP'nin, bu pazarlığa davet çıkaran yaklaşımları var.

DOKUNAMAZSINIZ

“Anayasa'mız 4-4'lük” diyemeyiz. Ä°llaki deÄŸiÅŸtirilmesi gereken tarafları var. Ama, “Bu Anayasa'yı deÄŸiÅŸtireceÄŸiz” derken, ilk 4 maddesine dokunamazsınız. Bu çok önemli.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.