Sosyal Medya

Güncel

Sultan 2. Abdülhamid'in tapusu

Preveze Sancağı'nda bulunan bir çiftlik arazisinin, devlet hazinesinden Sultan 2. Abdülhamid'in mülkiyetine geçirilmesi nedeniyle düzenlenmiş tapu belgesi.



Pek çok tarihçiye göre, Sultan 2. Abdülhamid çok doğru bir hareketle, bazı arazilerin tapularını ülke topraklarını güvence altına alma çabasıyla üstüne geçirmiştir. Bunun ne kadar yerinde olduğunu anlamamız için aradan geçen zaman göstermiştir.

Sultan 2. Abdülhamid kendi adına mülk sahibi olan ilk Osmanlı padişahı idi. Musul, Kerkük, Filistin, Doğu Anadolu, Çukurova ve Balkanlar'da kimi "çiftlikat-ı hümayûn" olarak adlandırılan çok sayıda araziyi, 1892 tarihli tapuda da görüldüğü gibi "erkek ve kız evlatlarına eşit olarak" miras kalmak şartıyla kendi üzerine geçiriyordu.

Nitekim 1930'larda Musul ve Kerkük'teki arazileri için hukuk mücadelesi veren Osmanlı hanedân üyelerinin elinde bazı kaynaklara göre, 50.000 adet tapu bulunuyordu. Sultan 2. Abdülhamid dönemi, Osmanlı'nın sınırlarının daralmaya başladığı, Filistin'de bir Yahudi devletinin kurulmaya çalışıldığı, Irak petrollerine İngilizlerin göz diktiği bir dönemdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.