Sosyal Medya

Dünya

Coloradolu işçilerden namaz protestosu

ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan bir fabrikada daha önce izin verilen ibadet molalarının iptal edilmesini protesto eden 190 işçi yeni kararı protesto etti



Amerika'nın Colorada eyaletinde et işleme tesisinde çalışan 190 Müslüman işçi, vardiya arasında kıldıkları namazın yasaklanması sebebiyle yaptıkları protesto sonucu işsiz kaldı.

Colorado'da et paketleme ve dağıtım tesisinde çalışan 190 Müslüman işçi ve işveren arasında meydana gelen ibadet saatleri anlaşmazlığı protestosu 10 gün önce başlamıştı.

Denver Post'ta yer alan habere göre çoÄŸu Somalili işçilerden oluÅŸan 200'den fazla işçi 10 gün önce Ford Morgan Cargill Et Solution iÅŸ bırakma eylemi yaptı. Ã‡alışanların büyük çoÄŸunluÄŸu için
Amerikan - İslam İlişkileri Konseyi CAIR, firma ile aralarında çözüme ulaşmak için arabuluculuk müzakereleri girişiminde bulundu.

CAIR sözcüsü ve icra müdürü Jaylani Hüseyin, Cargill'in avukatları aracılığıyla 190 işçi için müzakerelerde bulunduklarını söyledi. Åžirket daha önce günün farklı saatlerinde 5-10 dakikalık vardiya aralıklarında Müslüman çalışanlarına ibadet izni veriyordu. GeçtiÄŸimiz günlerde uzun zamandır devam eden uygulamanın deÄŸiÅŸtirildiÄŸine dair karar açıklandı.

Çalışanlar karar üzerine biraraya gelerek iÅŸ bırakma eylemi yaptı. CAIR'in müzakere giriÅŸimlerine raÄŸmen geçtiÄŸimiz salı günü eylemcilerin üzerine ateÅŸ edildi. Hüseyin, "olayı duyunca hayal kırıklığına uÄŸradık" dedi. "O işçiler için ibadetlerini yerine getirememek iÅŸlerini kaybetmekten daha kötü" açıklamasında bulundu.

Müslüman işçiler 30 dakikalık öğlen yemeÄŸi molasını 15'er dakikalık iki kısma ayırarak bu aralarda namazlarını kılıyorlardı. Konu ile ilgili CAIR ve Cargill arasında önümüzdeki hafta bir telekonferans ile çözüm aranmaya çalışılacak.

Hüseyin, "Cargill firmasının bu gibi durumlarda uyguladığı, işçilerin 6 ay işe geri dönmelerini dondurma politikaları ile ilgili kararınından vazgeçeceğini umuyorum" dedi.

İşçiler saat başına 14 dolar kazanıyorlardı.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.