Sosyal Medya

Güncel

'Ramadi'den 60 aile kurtarıldı'

Irak ordusunun IŞİD'le çatışmaya yer yer devam ettiği Ramadi kentinden kurtarılan 60 aile, kentte insani durumun kötüleştiğini söylüyor.



 

BM’nin Irak TemsilciliÄŸi, Irak ordusunun IŞİD’le çatışmaya yer yer devam ettiÄŸi Ramadi kentinden yaklaşık 60 ailenin tahliye edildiÄŸini açıkladı. Ailelerin Ramadi’nin güneydoÄŸusunda yer alan Habbaniye kentine yerleÅŸtirildiÄŸini ifade eden temsilciliÄŸe göre, tahliye edilenlerin arasında yaralılar da var.

Al Jazeera Ramadi’den kurtarılan sivillere ait özel görüntülere ulaÅŸtı. Ramadi’nin merkezi olduÄŸu Anbar eyaletinin bir baÅŸka kenti Habbaniye’ye ulaÅŸan sivillerin çoÄŸu kadın ve çocuklardan oluÅŸuyor.

Eşlerini ve akrabalarını kaybettiğini anlatan kadınlar, halkın bir haftadır evlerinden çıkamaz halde olduğunu, yiyeceklerin içeceklerin tükendiğini söyledi. Evlerine bomba döşeme ve ailelerini canlı kalkan olarak kullanma tehdidi aldıklarını dile getirdi.

'Propaganda değil ciddi bir çaba gerekiyor'

Irak AÅŸiretler Konseyi Genel Sekreteri ve Anbar aÅŸiretlerinin ÅŸeyhlerinden Yahya Sümbül,  Ramadi’de maÄŸdurların başında siviller olduÄŸuna dikkat çekti. Al Jazeera’ye konuÅŸan Sümbül, yetkililerinin sığınmacıların evlerine geri dönüşünü kolaylaÅŸtırmak için propaganda dışında ciddi bir çaba sarf etmesi gerektiÄŸini savundu.

'Siviller için güvenli koridorlar lazım'

Al Jazeera’nin telefonla görüştüğü Irak Ä°nsan Hakları KomiserliÄŸi Ãœyesi Büşra Ubeydi, komiserliÄŸin sivillerin korunmasıyla ilgili harcadığı çabaları anlattı. Ubeydi, aralarında Irak baÅŸbakanlığının ve Savunma Bakanlığının da olduÄŸu birçok resmi makama Ramadi’nin IŞİD’den ‘kurtarılması’nın sivillerin üzerinde yaratacağı olumsuz etki konusunda uyarıda bulunduklarını ifade etti ve onların kentten tahliyesi için güvenli koridorlar oluÅŸturulması ve barınmaları için çadırların dışında kalıcı bir çözüm bulunması gerektiÄŸini bu makamlara belirttiklerini dile getirdi.

Ordu birlikleri ve BaÄŸdat hükümeti yanlısı Åžii milisler, 28 Aralık’ta Ramadi kentini IŞİD’den geri aldığını ve örgütün kentin sokaklarına ve evlerine döşediÄŸi bombaları temizlemeye baÅŸladığını açıklamıştı.

'Ramadi’de hâlâ Yüzlerce IŞİD mensubu var'

ABD öncülüğündeki koalisyon, Ramadi’de hâlen yaklaşık 700 IŞİD mensubu olabileceÄŸini açıkladı. Koalisyonun istihbarat departmanından Yüzbaşı Chance McCraw “Ramadi’nin merkezi diye adlandırdığımız bölgede 400’e kadar IŞİD mensubu olduÄŸunu tahmin ediyoruz. Felluce yönünden kentin doÄŸusunda ise yaklaşık 300 örgüt mensubu bulunuyor" dedi.

IŞİD’in döşediÄŸi bombaların sivillerin kente dönüşüne engel teÅŸkil ettiÄŸini ifade eden McCraw şöyle konuÅŸtu:

“Ramadi’nin merkezinde IŞİD’in geliÅŸigüzel bir ÅŸekilde evlere döşediÄŸi bombalar, terörle mücadele ekiplerinin bölgeyi elinde geçirmesine raÄŸmen tehdit oluÅŸturmaya devam ediyor. Bundan dolayı birçok bölgeye geri dönen sivili görmüyorsunuz.”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.