Sosyal Medya

Güncel

Rusya, Taliban'a yaptırımların kaldırılması için hazır

Rusya, Taliban'a karşı BM yaptırımlarının kaldırılmasını tartışmaya hazır olduğunu açıkladı



Rusya Devlet Başkanın Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov ülkesinin BM Güvenlik Konseyinin Taliban'a karşı uygulayan yaptırımların hafifletilmesi konusunda esnek bir yaklaşım göstermeye hazır olduğunu bildirdi.

TASS haber ajansına konuÅŸan Kabulov, "Biz Afganistan Ä°slami Cumhuriyetinin ulusal uzlaÅŸma saÄŸlanması konusundaki çabalarını destekliyoruz. Afganistan'ın ulusal çıkarlarına aykırı olmamak ÅŸartıyla BM Güvenlik Konseyinin 1988 yılında Taliban'a karşı yaptırımları konusunda esnek davranabiliriz” dedi.

Kabulov,"Åžu anda, Rusya Afganistan hükümeti terörizm ve uyuÅŸturucudan arınmış, barışçıl, bağımsız, istikrarlı ve ekonomik olarak bağımsız devlet olabilmesi yolunda politika izlemektedir. BaÅŸka bir önemli konu da silah tedarikidir. Biz bu alanda ÅŸu anda Afgan tarafının bazı taleplerini deÄŸerlendiriyoruz. ÖrneÄŸin, Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı aracılığıyla Kabil hükümetine 2016 yıl Ocak ayında 10 bin AK-47 otomatik silahları ve mühimmatı teslim edilecektir” dedi.

Kabulov, "Åžu anda bunun yanında Afganistan’a Rus helikopterleri teknik donanımı için müzakereler devam etmektedir. Bir de Afgan tarafına insani yardım devam vermeye devam ediyoruz. 2015 yıl Kasım ayı sonunda biz Afganistan’a Rus üretimi ve 2,5 Milyon dolar deÄŸerinde olan 57 tane KAMAZ marka yük taşıma aracını tedarikini tamamladık” açıklamasında bulundu.

TALÄ°BAN YALANLAMIÅžTI

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı, Afganistan’da IŞİD’e karşı mücadelede Rusya ve Taliban hareketinin çıkarlarının birbiriyle uyumlu olduÄŸunu belirterek, IŞİD ile yaptığı mücadelede Taliban ile iÅŸbirliÄŸi yaptıklarını açıklamıştı.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov, "Bir zamanlar El Kaide örgütü dünya çapındaki cihad hareketi ve Ä°slam halifeliÄŸini yerleÅŸtirmek için Taliban hareketinden nasıl yararlanmak istemiÅŸse, kendini yine aynı amaçlar için kullanmak isteyen IŞİD’e karşı Taliban hareketi ÅŸu anda mücadele vermektedir. Taliban, IŞİD’in bu amacının farkına vardı ve bundan dolayı onlara karşı oldukça ciddi darbeler vuruyor. Afgan Talibanı da, Pakistan Talibanı da BaÄŸdadi’yi halife olarak kabul etmediklerini açıkladılar. Bu çok önemli bir geliÅŸmedir” açıklamasında bulunmuÅŸtu.

Taliban'ın resmi sayfasında yayınlanan 28 Aralık tarihinde bildiriyle, "IŞİD'le mücadele için kimsenin yardımına ihtiyacımız yok ve kimseyle görüşmüyoruz" diyerek Kabulov'un açıklaması reddedilmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.