Sosyal Medya

Güncel

AYM'den MİT Yasası'na kısmi iptal

Anayasa Mahkemesi, MİT'in yetkilerinin genişletilmesini öngören Kanunda yer alan bazı düzenlemeleri iptal etti



Anayasa Mahkemesi, MÄ°T'in yetkilerinin geniÅŸletilmesini öngören MÄ°T Kanunu'nun, Türk vatandaşı olmayan yabancı hükümlü ve tutukluların iade ve takası ile MÄ°T mensuplarının tanıklıklarıyla ilgili düzenlemeleri iptal etti. Ä°ptal hükümleri, kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

CHP, Devlet Ä°stihbarat Hizmetleri ve Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı Kanununda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine baÅŸvurmuÅŸtu. 

Davayı esastan inceleyen Anayasa Mahkemesi, Kanun'un 6. maddesindeki, "Türk vatandaÅŸları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, milli güvenliÄŸin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiÄŸi hallerde DışiÅŸleri Bakanı'nın talebi üzerine, Adalet Bakanının teklifi ve BaÅŸbakanın onayı ile baÅŸka bir ülkeye iade edilebilir veya baÅŸka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir" ÅŸeklindeki düzenlemeyi iptal etti. 

Kanun'un 9. maddesindeki, "MÄ°T mensupları ile MÄ°T'te görev yapmış olanlar, MÄ°T'in görev ve faaliyetlerine iliÅŸkin hususlarda tanıklık yapamaz" ibaresi de Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi. 

Ä°ptal hükümleri, kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 

Yüksek Mahkeme, Kanun'un diÄŸer hükümlerinin iptal istemlerini ise reddetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.