Sosyal Medya

Güncel

'Gücü varsa DEAŞ'A karşı kullansın'

Başbakan Davutoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Caferi'nin Türkiye'ye ile egemenlikleri için savaşabileceklerine dair sözlerine "Eğer askeri güçleri varsa DEAŞ'a karşı kullansınlar" dedi.



NTV'nin yayınına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

"Liderlerin görüşmesi ülkenin menfaatinedir. Sayın KılıçdaroÄŸlu gayet misafirperver karşıladı. Tabi ki farklı düşündüğümüz konular oldu. Faydalı bir görüşme oldu.  Ä°ktidar nasıl olmazsa olmaz ise, muhalefet de öyle. Ben zihnimdeki birer birer paylaÅŸtım. 

Anayasa bir mutâbakat meselesidir.  Yeni anayasa için en geniÅŸ mutâbakat saÄŸlanmalı. Biz anayasa revizyonu deÄŸil, yeni bir anayasa istiyoruz. Devlet bizi deÄŸil, biz devleti tanımlamalıyoz. BaÅŸkanlık ya da parÅŸamenter sistem bu ruhu yansıtıyorsa, o doÄŸrudur. Bizde aslında hiçbir zaman parlamenter sistem uygulanmadı. 12 Eylül, 28 Åžubat ya da tek partili döneme parlamentert sistem mi diyeceÄŸiz. KılıçdaroÄŸlu'na söyledim: parlamenter sistemin en uygun olduÄŸunu. Nerde anlaÅŸtığımıza bakalım. Türkiye için habgisi uygunsa teklifinizi koyun tartışalım.

Biz matematik biliyoruz. AK Parti tek başına anayasayı deÄŸiÅŸtiremez. DeÄŸiÅŸtirebilsek de mutâbakat arardık.

2011'de bütün partilerin eşit katılımı ile anayasa uzlaşma komisyonu kurduk. Bu komisyonun kaldığı yerden çalışmalarını süreli olarak, 6 ya da 3 ay gibi sürdürsün ve ulaştığı sonuçları bize aktarsın. Bu alışma yapılırken biz başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerimizi dile getiririz. Eğer CHP başka bir teklif sunuyorsa onu sunar.Başkanlık sisteminin eksiklikleri ile ilgili önerilerini diğer partilerden dinleriz. Önceki anayasalar hep tepkisel olarak ortaya çıktı. Adnan Menderes döneminin tekrarlanmaması için anayasa çıkarıldı. Bizim tepkisel olmayan, kişiselleştirmeden bir anayasa yapmamız lazım. Ben Başbakan-Cumhurbaşkanı ilişkisi ile ilgili sözleri de telaki olarak algılarım. 12 Eylül anayasasını silelim. Ondan büyük bir şeref olabilir mi ?

Millet bize ülkeyi yönetme yetkisi verdi ama 'Anayasayı değiştirme yetkisini veriyorum' demedi. Burada 'Uzlaşarak değiştirin' dendi. Toplumun partilere baskı yapması lazım. 12 Eylül anayasanın değişmesi için...

Önceki gibi oy birliÄŸi yerine oy çokluÄŸuna bakmamız için sonunu görmemiz lazım. Tüm partilerin pozisyonunu görmemiz lazım. Bazı maddelerde 2, bazı maddelerde 3 parti anlaşıyorsa ona sonra bakarız. ÖnceliÄŸimiz mutâbakat.

Başkanlık sistemi federalizmle alakâlı değil. Üniter devlette de başkanlık olabilir. Yargı, yasama, yürütmenin dengesi devam etmeli. Önemli olan 'Ben sizin yerinizde olsam başkanlık sistemini tercih ederim' dedim. Ben şu anda çoğunluk olduğum için her durumda daha fazla yetkiyle ülkeyi yönetebilirim. Bunlar paylaştık. Burada önemli olan önyargısız olmak"

ÖrneÄŸin 12 Eylül anayasası yapması kolay bir anayasadır. 5 general oturup 'O şöyle olsun bu böyle olsun' dedi. Öyle bir anayasa yapalım ki hep beraber, en doÄŸrusunu yapalım. 

Başkanlık sisteminde başkanın ferman çıkarması olayı yok. Hiçbir gücün bütünüyle bütün erkleri elinde toplamamasıdır. Başkanlık sistemi ile ilgili çekince neyse gelin konuşalım. Gücün tek elde toplandığı önyargısıyla konuşmayalım.

İç tüzüğün gözden geçirilmesi ile ilgili de mutabkâta vardık. Avrupa Birliği ile iligili, özellikle vize muafiyeti konusunda Sayın Kılıçdaroğlu desteklerini verdi."

HDP ile randevunun iptali

"Sırbistan yolculuğu öncesi açıkladım; kimseye karşı özel bir tavrımız yok. En zor şartlara rağmen kendileri ile bir araya geldi. Kobani olayından önce bir araya geldik sonra halkı düşmanlığa sevk ettiler. Ayaklanma çağrısı yaptılar. 7 Haziran'da Türkiye'nin zaafa düştüğünü zannettiler. Dışardan onlara sufle verenler 'işte tam zamanı. Türkiye zayıf düştü' dediler. Buna rağmen 'AK Parti ile hiçbir şey yapmayacağız' demelerine rağmen görüştüm.

Bu sefer de yeni dönem deyip randevu istedim ama sonraki açıklamalar oldu. 'Davutoğlu'na Sur'un hesabını soracağız' dediler. Sanki kendisi hesap sorma mevkii. Kusura bakmasınlar ben yetkiyi onlardan almadım. Halk bana bu barbarlığı durdurma yetkisi verdi. Benim en başta doğu ve güneydoğudaki vatandaşlara sorumluluğum var. Ben size siz olduğunuz için gelmiyorum. Size oy veren seçmene saygımdan geliyorum. 2 civan delikanlımızı uykusunda öldürenlere söz söylemeyen sizlere saygımdan gelmiyorum.

İkincisi 'Dediklerimiz yapmazsan kaçak çay falan....' HDP yol ayrımında hala farkında değiller.

Özerkli açıklamaları falan. Hiçkimse parşamento dışında Türkiye'nin nasıl yönetileceğine karar veremez. Aldığımız bu iki açıklama bunların muhattap alınmayacağını gösterdi. Samimi olsunlar. Türkiyeli olduklarını göstersinler.

Miray bebeÄŸin babası ile konuÅŸtuk. Dedesi ile Miray bebeÄŸi kim katletti. Bunlar katletti. 

Hiçbir yere roket atmak mazur görülemez de devlet hastanesine roket atmak ne ? Önce üslüplerinı değiştirsinler. Bu ülkenin bütünü ile ilgili bir operasyonun parçası olmasın.

Moskova'da başka, Washington'da başka konuşup Türkiye'nin karşısındaki herkesle lobi yapacaklarsa ona göre konuşuruz."

PKK saldırıları

"Bu ilçelerde bütün sokakları tek tek temizlememiz lazım. Bunlar Suriye'ki çatışmalarla alakalı... Bunlar en az zaaiyatla sona erdirilmeli.

Önemli ölçüde temizlik yapıldığını söyleyebilirim. Ama malesef oradaki belediyeler de iÅŸ makineleri dahil bu iÅŸ için kullanıyorlar. 

Bir belediye kaynaklarını terör örgütüne aktarıyor, bazıları çalışmadan para alıp terör faaliyeti yapıyorsa buna bakmak lazım. Parti kapatmaya karşıyız. Ama kişilerin tek tek işlediği suçlara kayıtsız kalınamaz. Seçimle iş başına gelen belediye başkanı ve HDP milletvekilleri kanunlara uymak zorundalar.

Bazı milletvekilleri dokunulmazlıklarını kullanıp araçlarını bir yerden bir yere silah taşıyorlarsa bunların gereği yapılır.

BüyükÅŸehir yasasının yeniden deÄŸerlendirilmesi ihtiyacı doÄŸdu. BüyükÅŸehir bir partiden ilçe belediyesi baÅŸka partiden olsursa kaynak aktarımında sorun oluyor. Bununla ilgili deÄŸerlendirme sadece o bölgeye yönelik deÄŸil. 

Sivil cenazeler konusunda hiçbir aksama yok. Miray bebek balkonda yaralanıyor. Sonra hastaneye götürülürken de arabasına ateÅŸ açılıyor hainler tarafından. Devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmemiÅŸtir. Devlet görevlisi emin olmadıkça ateÅŸ açmıyorlar. Ama teröristlerin cenazesi ile bahsedilen bunları kendileri alıp götürüyorlar. Burada sorumlu olan kendileri. Dargeçit'te bir öğrencim mesaj göstermiÅŸ. Burada aç kalan hayvanlara ihtiyaçları verildi. Titizlikle hareket ediyoruz ama karşımızda hiçbir ÅŸey ayırt etmeyen bir yapı var.

Kimin Türkiye ile yapısı varsa onlar için PKK ve HDP kullanılabilir malzeme. Şimdi bakıyorsunuz Rusya'nın piyonu olmayı kendilerine yedirebiliyorlar. Şimdi de İran ile... Türkiyelileşen bu ülkenin kaderi ile kaderini birleştirir. Türkiye2yi Suriye'deki manzaraya sokmak isteyenlere en iyi cevabı herhalde bölgedeki halkımız verecek. Dış mihrakların PKK'yı kullanarak Türkiye2de yapmak istediklerine izin vermeyeceğiz."

"Şu an Öcalan ile temasın faydası yok"

"Bizim siyasiler olarak Öcalan ile temasımız zaten olmadı. Ä°stihbarat yetkililerinin oldu. Öcalan'ın silahsızlanma ile ilgili mesajı oldu. Ne oldu ? DemirtaÅŸ yaptığı 2-3 açıklama ile bunu berhava etti. O zaman bu temaslar fayda getirmeyecekse neden yapılsız. Silahsızlanma çaÄŸrısı varken ülkede kan dökülürken neden yapsın. 

Bütün sokaklarımız terör örgütünden temizlenmeden hiçbir temas olmaz. Hendekler çukurlar kapanacak."

HDP milletvekilleri hakkında soruşturma

"[HDP ile ilgili meclise fezleke gelirse] hukuki duruma bakacağız. Suçlamalara bakacağız. Hiçkimsenin kanun çiğneme hakkı yok. HDP karar verecek siyasi parti mi terör örgütü uzantısı mı. HDP'li belediyeler karar verecek; hizmet mi yapacak, PKK'ya para mı aktaracak. Kimse hukuktan azade değildir."

IŞİD ve PYD ile mücadele

"Canlı bomba olarak eyleme hazırlanan 2 kişi yakalandı. Etrafta bu kadar belirsizlik varken her an her şehirde mücadele yapıldığını belirtmek isterim. Halkımızın bir kaygı duymasını istemem. Halkın meydanlara falan gitmekten çekinmesini istemem. Hepimizin teröre karşı omuz omuza davranmamız gerekiyor.

[TeÅŸrin barajı ile ilgili] Bizim için birinci husus IŞİD ile mücadele. kinci olarak PYD ile mücadele. Buralarda  YPG'nin varlığının hiçbir temeli yok. DEAÅž'ın alternatifi ÖSO'dur. Ama ÖSO ÅŸu an Halep'i Ä°dlip'i savunmaya çalışıyor. Bir taraftan Rusya DEAÅž'a hiçbir operasyon yaÄŸmazken PYD'nin ilerlemesi bunların üstü örtülü iÅŸbirliÄŸi yaptığını gösteriyor. İçinde YPG unsurları da var bu var ama bize gelen bilgi YPG unsurlarının Fırat'ı geçmediÄŸi yönünde"

Fırat'ın doğusu Kobani. Burada Kürt nüfus var. Burada YPG'li değil Kürtlerin hepsi ama Fırat'ın batısında hiçbir Kürt unsuru yok. Hiçbir varlıkları olmayan bir yerde etnik temizlik yapma niyetindeler. Buralar Arap ve Türkmen...

"DEAŞ Rusya'nın işine geliyor"

"Türkiye'yi tehdit eden her türlü hususta her türlü tedbiri alırız. Bu konuda Türkiye'nin ciddiyeti herhalde açıkça görülmüştür. ABD ile bu konuda anlaşıldı. Ama Rusya'nın devreye girmesiyle durum deÄŸiÅŸti. Rusya, DEAÅž'ın olmasından memnun. DEAÅž kalkacak dense en fazla rahatsız olacak Rusya, Esed ve PKK'dır. Bunların hareketlerine meÅŸruiyet kazandırıyor. Türkiye dışında DEAÅž ile kararlı bir ÅŸekilde mücade eden yok. Rusya, Ä°ran, Esed DEAÅž var diye ılımlı muhaliflerle mücadele ediyor.usya bunu farklı bir boyuta taşıyor.Rusya ile meselenin ne zaman biteceÄŸi bilinemez. Rusya uyarılara raÄŸmen sınırı tekrar tekrar ihlâl etmiÅŸse  buna o açıdan bakmak lazım.Ãœmit ederiz Rusya bunu doÄŸru kontekste anlar.

Angajman talimatını ben verdim sözüm istismar edildi. Siz bana 'Türkiye2nin hava sahası ihlâl edilse ne yaparsınız?' diye sorulsa ve ben de bunun önemli olmayacağını söylesem suç işlemiş olurdum. Suriye b,z,m uçağımızı düşürdüğünde bu angajman kuralları devreye sokulmui Gelen uçağın niyetini bilmiyoruz. Rusya da devreye girince hangi uçak olursa olsun bu angajman kuralları genişletildi. 17 saniyede bana ulaşıp da ben talimat verebilir miyim? Daha önceki angajman kurallarını genişletip bu yetkiy Genelkurmay Başkanlığı'na verdim. Benden 2 gün sonra da Genelkurmay, Hava Kuvvetlerine teslim etti. Burada fayda zarar ilişkisikurulmaz. 'Talimat verdim' derken olayıon seyri bu. Bu arada o pilotun görevi yapmaması suç teşkil ederdi"

Rusya ile ekonomik iliÅŸkiler

"Turizme destek verdik vereceğiz. Turizm'de etkisi oldu. Onun tedbirini aldık. Çiftçiyi de mağdur etmeyecek tedbirler alacağız. Şu ana kadar da Türkiye'ye ve Rusya'ya etkisine bakıldığında bize etkisi olmadı. Rusya ambargolardan yakınıyordu. Kendisi yaptı."

Ä°srail ile iliÅŸkiler

 

"Özür dilendi, tazminat da ödeneceği belirtildi. Gazze'nin şartlarının daiyileşeceği, Gazze'deki kardeşlerimiz de bu işten fayda sağlıyacaklarına karar verilirse anlaşma yoluna gidilir. Anlaşmada gaz ile ilgili bir şey yok. Türkiye ekonomik durumlarla ilgili müzakere yapmaz."

Başika kampı

"Bugün Irak Başbakanı İbadi'ye geçmiş olsun dedim. Başi,ka kampını da görüştük. Eğitimcilerimizi korumak için mücehhez unsurların da gitmesi. Bu durum yanlı anlaşıldı. Irak toprak bütünlüğüne herhangi bir ülkeden daha fazla saygılıyız. Irak güvenlik güçleri Musul'a kadar gelir, bize gerek kalmazsa biz de gönül rahatlığı ile çekiliriz. Malesef Irak merkezi hükümeti bu egemenliği ülkenin yarıya yakınınd akullanamıyor. PKK kampları da dahil. Irak-Suriye sınırı fiilen yok"

[Caferi'nin Türk askeri çekilmezse bize askeri müdahaleden başka şans bırakmıyorlar dedi]

Eğer bir güçleri varsa bize karşı değil bizima skerlerimizi korumaları için kullanmalarını tavsiye ederim. Eğer askeri güçleri varsa DEAŞ'a karşı kullansınlar.

Ayrıntılar geliyor...

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.