Sosyal Medya

Güncel

Yargıtay Başsavcısı'ndan DBP'ye özerklik uyarısı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu, Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) “özyönetim” uyarısı yaptı.



Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Mehmet Akarca, tüzük ve programında devletin ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğüne aykırı olduÄŸunu savunduÄŸu “demokratik özerklik” ve “öz yönetim” modelini benimseyen Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP), anayasa ve Siyasi Partiler Yasası (SPY) uyarınca gerekli düzenlemeleri yapması için 30 günlük yasal süre verdi.

Yargıtay BaÅŸsavcısı Akarca, 2 Mayıs 2008’de kurulan ve 23 AÄŸustos 2015’te yapılan 3. Büyük OlaÄŸanüstü Kongre’de tüzük ve programını deÄŸiÅŸtiren, “HDP’nin GüneydoÄŸu’daki partisi” olarak da gösterilen DBP’ye, “demokratik özerklik” konusunda ihtarda bulundu.

"BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞE AYKIRI MADDELER"

Siyasi partilerin Anayasa ve SPY uyarınca hangi hallerde kapatılacağına yönelik hükümlere yer verilen yazıda, “Bu emredici hükümlere raÄŸmen, partinizin amacını gösteren tüzüğünüzün 3. maddesinin 4. fıkrasında, devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olarak, ‘demokratik özerklik’ modelinin benimsendiÄŸi ve bu doÄŸrultuda çalışılacağının hedeflendiÄŸi açıklanmıştır” denildi.

"ÃœNÄ°TER DEVLET YAPISINA AYKIRI"

Parti programında da anayasa ve SPY’ye aykırı hükümlere yer verildiÄŸi belirtilen yazıda ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Demokratik Anayasa baÅŸlığında, Türkiye Cumhuriyeti VatandaÅŸlığı esas alınarak farklı kimliklerin kendi öz yönetimlerini oluÅŸturmasına olanak saÄŸlanacağı söylenmiÅŸtir. Parti programınızda deÄŸindiÄŸiniz bu hedeflerin Anayasa ile güvence altına alınmış devletin üniter yapısına aykırı hükümler içerdiÄŸi açıktır. Anayasanın 69/5. maddesi ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 101/1-a maddesine göre bir partinin tüzük ve programının devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne aykırı olması durumunda bunun partinin doÄŸrudan kapatılması gereken hallerden olduÄŸu da belirtilmiÅŸtir. Tüzük ve programınızdaki yukarıda belirtilen anayasa ve kanuna aykırılık teÅŸkil eden hükümlerin kanuna uygun hale getirilmesini istemek gerekmiÅŸtir”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.