Sosyal Medya

Güncel

Katır sırtında İhracat

15 gündür kapalı olan Habur'un zararı 300 milyon $'ı aşınca ihracatçı yeni arayışlara yöneldi. Kimi kilometrelerce farkı göze alıp İran üzerinden Irak'a ulaşıyor. Kimi ise ürününü kaçakçılarla anlaşıp katır sırtında gönderiyor



Terör eylemleri nedeniyle 15 gündür kapalı olan Habur Sınır Kapısı'nda 7 bine yakın TIR beklerken, ihracatçıların zararı 300 milyon doları aÅŸtı. Mallarının kapıda çürümesinden endiÅŸe eden ve Irak pazarını kaybetmek istemeyen ihracatçılar, farklı yöntemlere baÅŸvurmaya baÅŸladı. Bir kısmı rotayı Ä°ran'a kırıp, Gürbulak Sınır Kapısı'ndan TIR'larını geçirerek Irak'a gönderiyor. Bir kısmı ise daha yüksek risk alıp, kaçakçılarla anlaÅŸarak ürünlerini katır sırtında Kuzey Irak'a sokmaya baÅŸladı. 

TAÅžIMA ÃœCRETÄ° ARTTI 
SABAH'ın edindiÄŸi bilgilere göre, daha önce mazot kaçakçılığında da kullanılan rotalara yenileri eklendi. Silopi'nin köylerinden itibaren baÅŸlayan ticarette taşıma ücretlerinin de yükseldiÄŸi ifade ediliyor. Sınırın hemen ilerisinde yer alan Zaho'ya yakın bir alanda 'serbest bölge' adı verilen bir ticaret merkezi yer alıyor. Türkiye'den gelen ürünlerin buluÅŸma noktası haline gelen bu merkezden Irak'ın içine karayoluyla sevkıyat yapılıyor. Kendilerine 'geleneksel ihracatçı' lakabını da takan kaçakçıların, Irak pazarını kaybetmek istemeyen küçük ölçekli firmalar tarafından tercih edildiÄŸi söyleniyor. 

Ä°RAN'DAN GEÇTÄ° LER 
Edinilen bilgiye göre, Gürbulak Sınır Kapısı'ndan da 15 günde 400 TIR geçiÅŸ yaptı. Bu TIR'ların Ä°ran üzerinden Irak'a gittiÄŸi belirtiliyor. Gürbulak Sınır Kapısı'nda da personel eksikliÄŸi nedeniyle bekleme sürelerinin uzadığı da vurgulanıyor. 

KATIRDA CÄ°RO YÃœKSELDÄ° 
GüneydoÄŸu Genç Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi BaÅŸkanı Hakan Akbal, Habur kapandığından bu yana katır ticaretinde ciroların arttığını belirterek, "Bu iÅŸe önceleri bir katırla baÅŸlıyorlar. Sonra bu sayı ticaretin hacmine göre artıyor. Tek taraflı bir ticaretten söz etmiyoruz. Buradan gıda ve tekstil ürünleri gidiyor, karşıdan ağırlıklı mazot geliyor. Böyle bir sınır ticareti var. Oradaki insanlar ölüm riskini göze alarak bunu yapıyor. BaÅŸka ÅŸansları da yok. Tabiki bizim önceliÄŸimiz Habur'un bir an önce açılmasıdır" dedi. 

RÄ°SKÄ° ÇOK YÃœKSEK
Irak'a yıllık 10 milyar dolarlık ihracatın gerçekleÅŸtiÄŸini ifade eden Türk-Irak Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Emin Taha, zararın her geçen gün arttığını söyledi. Katırların üzerinden Irak'a mal göndermenin bir faydası olmadığı gibi sıkıntılı durumlar da doÄŸurabileceÄŸini ifade eden Taha, "Benzer haberler duyuyoruz. Evet böyle bir gerçek var. Ancak bu elbette ki saÄŸlıklı bir durum deÄŸil. Riski çok yüksek. Ayrıca katırlarla giden malların birçoÄŸunun kaybolduÄŸunu ve yarı yarıya bir zayiat da oluÅŸtuÄŸunu biliyoruz" dedi.

TEDBÄ°RLERÄ° ALIYORUZ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de terör örgütü PKK mensuplarının, kazdıkları hendekler ve yaptıkları barikatlarla şoför esnafına zarar verdiğini belirterek, "Habur Sınır Kapısı, yol güvenliği nedeniyle son 10 günde zaman zaman kısmen kapandı. Bu durum ihracatçımızı olumsuz etkiledi. Gerekli tedbirleri aldık, kapıları mümkün olduğunca açık tutmaya çalışıyoruz. Irak'a satış yapan Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin bölgelerindeki ihracatçılarımız başta olmak üzere, İstanbul'dakiler de etkileniyor" diye konuştu.

GÃœRBULAK GÜÇLENDÄ°RÄ°LSÄ°N
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, Habur'da yaşanan sorunun Gürbulak Kapısı'nın güçlendirilmesi ile bir nebze de olsa rahatlayacağını ifade etti. Nuhoğlu, şöyle konuştu: "Bugün için Gürbulak'ta İran tarafına geçmek üzere bekleyen 17.5 kilometre çift sıra (35 kilometre) araç kuyruğu bulunuyor. Habur'un durumu nedeniyle Irak'a gidemeyen araçlardan Gürbulak Sınır Kapısı'na yönlendirilenlerin sayısı binleri buluyor. Bu araçların ortalama bekleme süreleri ise 4 ila 5 gün. Ülkemizin Orta Asya ülkelerine ticaretinde yıllık ortalama 50 bin, İran'a ticaretimizde de 35 bin aracın geçiş yaptığı Gürbulak Sınır Kapısı'nın bir an önce tam kapasite çalışması sağlanmalı."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.