Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkmenler Irak'ı şekillendirecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki beş Türkmen parlamenterden biri olan Muhammed İlhanlı, herhangi bir referandumda belirleyici rol üstlenecek Türkmenlerin, bağımsızlık yönünde oy kullanacağını söyledi. Türkmenlerin dengeyi sağlayacağını söyleyen İlhanlı, “Türkmenlerin eğilimine göre harita belirlenecek” dedi.



Erbil, Süleymani'ye ve Duhok'tan oluşan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde 300 bin Türkmen yaşıyor. Bir bakanlığa sahip olan Türkmenler meclisde beş sandalyeyle temsil ediliyor. O parlamenterlerden biri olan Irak Türkmen Kalkınma Partisi Milletvekili Muhammed İlhanlı, bölgenin merkezi Erbil'de Yeni Şafak'ın sorularını yanıtladı.

YÖNETİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ

Irak'taki Türkmen siyasetçilerin daha çok Kerkük ve güney bölgelerdeki Türkmen faaliyetlere ağırlık verdiÄŸini ama en sistemli yönetim ve istikrarın Kürt bölgesinde olduÄŸunu söyleyen Ä°lhanlı, “Türkmenler olarak siyasi geleceÄŸimizi garantiye almak için Kuzey Irak'taki yönetimle iÅŸbirliÄŸi yapmamız gerekiyor, buradaki yönetimle stratejik bir iÅŸbirliÄŸi geliÅŸtirmeliyiz” dedi. Kerkük'ün petrol yönünde zenginliÄŸinin, ÅŸehirde çıkar çatışmalarına neden olduÄŸuna vurgu yapan Ä°lhanlı, “Kerkük'te 'merkezi yönetime mi baÄŸlı kalalım yoksa Kürt Federe bölgesine mi geçelim' diye bir tartışma var. Bize göre bu durumun çözülmesi için merkezi yönetimin oradaki halkları rahat bırakması ve halkların kendi kararlarını vermesi gerekiyor” diye konuÅŸtu.

DENGEYÄ° SAÄžLAYACAK

Herhangi bir referandumda Türkmenlerin rolünün belirleyici olacağına vurgu yapan Ä°lhanlı, ÅŸunları söyledi: “Kürt ve Kürtleri destekleyen gruplar Kerkük'ün Kürdistan'a ilhak edilmesini istiyorlar. Oradaki milliyetçi Araplar ve Ä°ran yanlısı Åžii gruplar ÅŸehrin, merkezi Irak hükümetine baÄŸlı kalmasını istiyorlar. Türkmenler dengeyi saÄŸlayacaktır. Türkmenlerin eÄŸilimine göre harita belirlenecek.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 



IRAK, IŞİD'İ GÜÇLENDİRDİ

Ä°lhanlı, ÅŸu açıklamaları yaptı: “IŞİD'in Irak'ta etkinlik kazanmasının ana nedeni Irak ordusunun zayıflığı ve yönetimin Sünnilere uyguladığı baskı. Halk, Åžii yönetimin ağır baskısının neticesi olarak orada ayaklanan her güçle iÅŸbirliÄŸine hazır hale geldi. IŞİD saldırılara baÅŸladığında Sünni aÅŸiretler de eÅŸ zamanlı olarak ayaklandı ama IŞİD'in sonrasında böyle bir üslup kullanacağını bilmiyorlardı. Onların amacı Kürdistan bölgesi gibi Sünnilerin kendi kendilerini yöneteceÄŸi bir bölge kurmaktı.”

Artık 90'larda değiliz

Kürt bölgesinin istikrarlı bir alan olduÄŸunu belirten Ä°lhanlı, “EÄŸer bağımsızlığını kazanırsa Irak'taki karışıklıklar buraya ulaÅŸmaz biz de istikrarlı ülkemizde yaÅŸamaya devam ederiz. Hem de haritada Türkiye'nin müttefiki yeni bir ülke ortaya çıkar. Türkiye'nin de bölgede bir müttefike ihtiyacı var. Bölgenin bağımsız olması 1990'lı yıllarda iyi deÄŸildi. Ancak dengeler deÄŸiÅŸti; Türkiye'nin menfaati için bölgenin bağımsızlığını kazanması gerekiyor. Öyle sanıyorum ki Türkmenler de bu yönde tercihte bulunacak” dedi.

Musul için Türkiye'ye ihtiyaç var

Ä°ran güdümlü Åžii yönetimin kontrolü altında olmak istemeyen her yapının hedef haline getirildiÄŸini belirten Ä°lhanlı, “Sünnilere bu nedenle baskı uygulanıyor. Sünnilerin siyasi ve askeri güçleri zayıflatılmak isteniyor" ifadelerini kullandı. Bölgede Türkmenlere en yakın ülkenin Türkiye olduÄŸuna vurgu yapan Ä°lhanlı, “Irak Kürt Yönetimi'nde Türkler Kürtlerle birlikte yaşıyorlar, Türkiye'de ise Kürtler Türklerle birlikteler. Kürdistan Federe bölgesi demokratlaÅŸmaya doÄŸru yol alıyor. Bu konuda güçlü bir müttefike ihtiyaç var. Haritaya bakarsak Türkiye'den baÅŸka ittifak kurulabilecek bir ülke yok. Bölgenin ekonomisini yükseltmek istiyorsa Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi yapması lazım. Musul'u kurtarmak için de Türkiye'ye ihtiyaç var. Bölgenin Türkiye'den baÅŸka bir seçeneÄŸi yok. Tüm oyunlara raÄŸmen Türkiye de çok akıllı bir siyaset yürütüyor. Çabalara raÄŸmen oyuna gelmedi” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.