Sosyal Medya

Dünya

Ruanda soykırımına Almanya'dan ceza

Frankfurt'ta görülen davada Rundalı eski belediye başkanı, soykırımdan suçlu bulunarak ömür boyu hapse mahkum edildi



Afrika ülkesi Ruanda'da, Hutu ve Tutsi etnik grupları arasındaki çatışmalarda soykırım işlemekle suçlanan Ruandalı eski belediye başkanı Onesphore Rwabukombe, Almanya'daki davada ömür boyu hapse mahkum edildi.

Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında, 58 yaşındaki eski Kiziguro belediye başkanı Rwabukombe, beldesindeki bir kilisede 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın "sorumlusu" olarak ömür boyu hapse mahkum edildi.

Almanya'ya 5 yıl önce iltica eden Rwabukombe hakkında 2011 yılında "soykırıma yardım ve yataklık" suçlamasıyla dava açılmış ve 14 yıl hapis cezası verilmişti. Ancak federal yargıtay kararı bozarak zanlının yardım ve yataklıktan değil, olayın faili olarak yargılanmasını istemişti.

Bunun üzerine görülen ikinci davada Rwabukombe, bu kez soykırımın sorumlusu olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Davaya bakan hakim heyeti başkanı Josef Bill, katliam için "Tam bir kan gölü olması için bilinçli şekilde emir verilmiş" dedi.

Dönemin Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın, 1994'te uçağının düşürülmesi sonucu ölümünün ardından Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu tutmuş ve Simbikangwa da azınlıktaki Tutsilere karşı saldırı başlatan grupların başında yer almıştı. Habyarimana'nın öldürülmesi, 100 gün süren ve yaklaşık 800 bin insanın ölümüyle sonuçlanan soykırımın başlangıcı kabul edilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.