Sosyal Medya

Güncel

HDP'nin Uludere önerisi kabul edilmedi

HDP'nin, Uludere olayıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi



TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Uludere olayıyla ilgili AraÅŸtırma Komisyonu kurulmasına iliÅŸkin grup önerisi kabul edilmedi.  

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine HDP, önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuÅŸan HDP Ä°zmir Milletvekili ErtuÄŸrul Kürkcü, sürecin her aÅŸamasında vurulan insanların sivil olduklarının ifade edildiÄŸini belirterek, "Genelkurmay BaÅŸkanı Necdet Özel, kendisi bizzat hava harekatı için emir verdi ve bu insanlar 'teröristtir' denilerek öldürüldü. Bugün Kürt halkının her kesiminde bu katliamın acısı yüreklerdedir" dedi.

Meclisin olaya el atmasının acil zorunluluk olduÄŸunu ifade eden Kürkcü, "Yoksa yeniden girdiÄŸimiz savaÅŸ ve çatışma ikliminde her yeni ölümle birlikte Roboski yarası yeniden kanamakta, devlet ile halk arasında artık bir daha ortaklık, barışma olabileceÄŸi umutlarını bir kenara bırakmakta, ruhi bir kopuÅŸ pasın demiri kemirdiÄŸi gibi halklarımız arasındaki dokuları kemirmektedir" dedi. 

Olayın sorumlularının olayın gerçekleÅŸtiÄŸi tarihte BaÅŸbakan olan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Necdet Özel olduÄŸuna zerre kadar şüphe olmadığını ileri süren Kürkcü, "Bu iki yetkili bu katliama karar vermiÅŸtir. Meclis olaya el koyduÄŸunda, Kürt meselesinin anatomisinin bu olayda da ortaya çıktığını görecektir. Çok açıktır, Türkiye'yi yönetenler Kürt halkı ile Kürdistan devrimcileri arasında herhangi bir ayırım gözetmemektedir. Bu ayırım yoksa, karşı karşıya kaldığınız ÅŸeyin terör vakası olduÄŸunu söylemekten vazgeçeceksiniz, bir halk isyanıyla karşı karşıya olduÄŸunuz hakikatıyla yüzleÅŸeceksiniz" diye konuÅŸtu.  

"TALÄ°HSÄ°Z BÄ°R HADÄ°SE..." 

AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Naci Bostancı, sataÅŸma gerekçesiyle söz alarak, Uludere'de yaÅŸananların "talihsiz bir hadise" olduÄŸunu, milletin bu acıya sahip çıktığını belirterek, "Bu insanlığın acısıdır. Sürekli acıları etnik hapishaneye sokmak iyi ve barışçı dil deÄŸil" dedi.

Türkiye'de 30 yıldır terör olduÄŸunu dile getiren Bostancı, "Öldürülen insanlar, gözlerine bakılamayacak çocuklar var. Barış istiyorsak hepsine iliÅŸkin kucaklayıcı dili kurmak durumundayız. Ãœlkede birlik ve beraberlik istiyorsak, dilimize dikkat edeceÄŸiz. YaÅŸanan bu tür dramatik olaylarla ilgili elimizde hiçbir delil, ispat olmaksızın illiyet baÄŸları kurmak ve bir tür siyasal hesap duygusuyla 'Recep Tayyip ErdoÄŸan ile baÄŸlantılı' gibi laflar etmek doÄŸru deÄŸildir" diye konuÅŸtu.

Kürkcü'nün "Kürdistan devrimcileri ile Kürt halkı arasında fark yok?" cümlesinin anlamını soran Bostancı, "Kürt halkı kim? Sadece orada oturan insanların oylarını oraya getiren insanlar deÄŸil ki. Aynı zamanda Kürt halkı, çok farklı partilerden insanlara oy veren insanlar. Sizin, 'Kürdistan devrimcisi' dediÄŸiniz teröristlerdir ve o teröristler barikatların arkasına geçtikleri için o insanlar acı çekiyor, oraları terk etmek durumunda kalıyor. Siz Kürt halkının gerçek acısını ve onlara bu acıyı yaÅŸatan teröristleri görün" karşılığını verdi.

"GENELKURMAY BAÅžKANINDAN ONAY ALINDI"  

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet BekaroÄŸlu, olayın Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en trajik olayı olduÄŸunu belirterek, üzerinin örtüldüğünü savundu. Olaya iliÅŸkin tüm soruların havada kaldığını ifade eden BekaroÄŸlu, "O gün olup biten her ÅŸeyden elbette ülkeyi yönetenler sorumludur. Mahkemeler de Meclis de onların bilgisine baÅŸvurmalıdır. Bunun gibi onlarca olay oldu, insanlar ölüyor ama Meclis susuyor, böyle bir lüksümüz yok. Bir ülkede böyle olaylar cezasız kalıyor ve üzeri Ã¶rtülüyorsa o ülkede demokrasiden, insan haklarından söz edemeyiz. O Ã¼lke karanlıktan kurtulamaz" dedi.

Ãœlkenin karanlığa yuvarlandığını, ülkenin bir bölgesinde yaÅŸananların Cumhuriyet tarihinde görülmediÄŸini ifade eden BekaroÄŸlu, vatandaÅŸların bir grubunun özde kabul edilmediÄŸi için bugünkü sıkıntıların yaÅŸandığını savundu. Terörle mücadele edileceÄŸini belirten BekaroÄŸlu, "Hendekleri boÅŸaltmaya, barikatları kaldırmaya Türkiye Cumhuriyeti ve TSK'nın gücü yeter ama bunu yaparken ne kadar insan öldürürseniz Ã¶ldürün meseleyi çözmüş olmayacaksanız" diye konuÅŸtu. 

CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök, öneri lehindeki konuÅŸmasında, "Roboski'de ölenler hiçbir örgüte mensup deÄŸildi. Bu biliniyordu. MÄ°T kendisini sakladı, askerler 'görevimizi yaptık' dedi, siyasal iktidar kendini sakladı. Hepsinin içinde olduÄŸu bir olayı tartışıyoruz. Bu grubun kaçakçı olduÄŸu ama içinde PKK'lı üst düzey sorumlu Fehman Hüseyin'in sınırı geçeceÄŸi bilgisi alındığı için düğmeye basıldı. Hava harekatı için MGK toplantısında Genelkurmay BaÅŸkanından onay alındı. O toplantıda hangi üyeler varsa, harekattan haberdardı, ellerini ovuÅŸturarak Hüseyin'in vurulmasını bekledi" dedi. 

Dönemin İçiÅŸleri Bakanı Ä°dris Naim Åžahin'in bakanlıktan ayrıldıktan sonra açıklamaları olduÄŸunu belirten Gök, olayın tekrar Meclis tarafından ele alınmasının gerektiÄŸini savundu. 

"ACILARIN TAZELENMESÄ° ANLAMINA GELECEK"  

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, öneri aleyhinde yaptığı konuÅŸmada, olayın herkesi derinden üzdüğünü, hiçbir vicdanın böyle bir vehameti kabul edemeyeceÄŸini söyledi. Olayla ilgili süreci anlatan Tunç, hükümet ve ilgili bakanlıkların devreye girerek soruÅŸturmaları baÅŸlattığını, yasama olarak da TBMM Ä°nsan Haklarını Ä°nceleme Komisyonunun olayı ele alarak, kapsamlı bir rapor sunduÄŸunu hatırlattı. 

CHP sıralarından kendisine laf atılması üzerine Tunç,  "Failleri yargı araÅŸtıracak. Bu rapora göre kim ne yapması gerekiyorsa yapacak. Ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmiÅŸ, eÅŸi vefat eden 28 kadına maaÅŸ baÄŸlanmış. BaÅŸbakanlık da bu ödemelerin dışında ayrıca 3,4 milyon lira kaynak saÄŸlamış ve ödemeler yapmıştır. Bölgede yaÅŸayanların geçim sıkıntısına çözüm için yeni sınır kapısı açılması Irak sıcak bakmadığı için gerçekleÅŸmemiÅŸtir" diye konuÅŸtu. 

Olayın en önemli sebebinin bölgede devam eden terör olayları olduÄŸunu kaydeden Tunç, olayın birinci sorumlusunun PKK ve benzeri terör örgütleri olduÄŸunu, terör bittiÄŸinde bölgenin huzur ve sükuna kavuÅŸacağını ifade etti. Yeniden komisyon kurulmasının, acıların tazelenmesi anlamına geleceÄŸini savunan Tunç, benzeri olayların bir daha gerçekleÅŸmemesi için ilgililerin terörle mücadele ederken daha dikkatli olmalarının önemli olduÄŸunu vurguladı.  

KonuÅŸmaların ardından HDP grup önerisi kabul edilmedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.