Sosyal Medya

Coğrafyamız

Nil sularının paylaşımında kısmi anlaşma

Mısır, Etiyopya ve Sudan'ın dışişleri bakanları, Nahda Barajı hakkındaki bazı konularda anlaşmaya vardı



Sudan'ın baÅŸkenti Hartum'da 3 gündür devam eden görüşmelerde, Mısır, Etiyopya ve Sudan'ın dışiÅŸleri bakanlarının, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inÅŸa ettiÄŸi Hedasi (Nahda) Barajı hakkındaki bazı konularda anlaÅŸmaya vardığı belirtildi.

Sudan DışiÅŸleri Bakanı Ä°brahim Gandur, düzenlenen ortak basın toplantısında, varılan anlaÅŸmayı "tarihi" olarak nitelendirerek, baraj hakkında araÅŸtırma yapacak danışman Fransız Artelia ve PRL ÅŸirketleri konusunda ittifak ettiklerini ifade etti. 

AnlaÅŸtıkları konular arasında, üç ülke liderinin mart ayında Hartum'da Ã¼zerinde anlaÅŸtığı ilkelerin de yer aldığını dile getiren Gandur, ayrıca taraflar arasında güven inÅŸasına devam edilmesine ve bir ay sonra tekrar görüşmeye karar verdiklerini aktardı.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inÅŸa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle nehrin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliÄŸe neden olmuÅŸ, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar iki ülke arasındaki iliÅŸkileri olumsuz etkilemiÅŸti. Söz konusu ülkeler, Sudan'ın da katılımıyla mart ayında anlaÅŸmazlıkların giderilmesi için iyi niyet anlaÅŸması niteliÄŸinde bir ön anlaÅŸma imzalamıştı. 

Son olarak üç ülkenin dışişleri bakanları Sudan'ın başkenti Hartum'da bir araya gelerek, bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.