Sosyal Medya

Güncel

İran uranyumu Rusya'ya gönderdi iddiası

İran'ın elindeki düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoğunun çoğunu Rusya'ya gönderdiği ifade edildi.



Ä°sminin açıklanmasını istemeyen üst düzey Rus diplomat, Associated Press'e yaptığı açıklamada, nükleer anlaÅŸma hükümlerine göre Ä°ran'ın elindeki 9 tona yakın zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum stoÄŸunun çoÄŸunu Rusya'ya transfer ettiÄŸini söyledi. Diplomat, Ä°ran'ın zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum stoÄŸunun Moskova'ya transfer edilmesiyle, nükleer anlaÅŸmadan doÄŸan temel yükümlülüklerden birisini yerine getirdiÄŸini ifade etti.

Diplomat, Ä°ran ile Rusya arasındaki uranyum anlaÅŸmasına iliÅŸkin detay vermezken, Ä°ran'ın Rusya'dan 140 ton uranyum hammaddesi alacağı ileri sürüldü.

Ä°ran ile P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz'da Viyana'da varılan anlaÅŸmaya göre, Ä°ran 15 yıl boyunca toplam zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum stoÄŸunu 300 kilograma kadar indirecek ve yaklaşık 9 tona yakın düşük düzeyli zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum stoÄŸunu ülke dışına çıkaracak. AnlaÅŸmaya göre Ä°ran, 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasaya satabilir veya karşılığında doÄŸal uranyum alabilir.

Ä°ran'ın, uranyum zenginleÅŸtirmede kullanılan santrifüjlerin sayısını ve plutonyum üretim düzeyini kısıtlayan anlaÅŸmaya göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) onayından sonra Ä°ran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılacak.

Düşük düzeyli zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum nükleer santraller için uygun ancak kısa sürede daha fazla zenginleÅŸtirilerek nükleer savaÅŸ baÅŸlığı olarak da kullanılabiliyor.

Ä°ran'ın zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum stoÄŸunu taşıması, nükleer silah yapabilme kabiliyetini azaltmak bakımından önemli bir yükümlülük olarak görülüyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.