Sosyal Medya

Dünya

Rusların yarısının ekonomik durumu kötüleşti

Rusların yüzde 48'inin 2015 yılında ekonomik durumu kötüleşti, yüzde 21'inin maaşlarında kesinti yapıldı, yüzde 30'u ise maaşlarında yakın zamanda kesinti bekliyor



Rusya'da yapılan bir araÅŸtırma, ekonomik kriz nedeniyle Rus vatandaÅŸların yaklaşık yarısının ekonomik durumunun kötüleÅŸtiÄŸini ortaya koydu.

Rusya'nın Dojd televizyon kanalı, Levada Araştırma Merkezi'nin ülkedeki ekonomik kriz ve sonuçlarına ilişkin yaptığı kamuoyu anketinin sonuçlarını açıkladı.

Katılımcıların yüzde 82'sinin Ã¼lkede ekonomik kriz olduÄŸunu ifade ettiÄŸi ankette, Rus halkının yüzde 62'sinin bu krizin bir yıldan daha fazla süreceÄŸi görüşünü dile getirdiÄŸi belirtildi. Ankete katılanlardan, önemli harcama yapmayı düşünenlerin yüzde 44'ünün bu harcamaları ertelediÄŸi görüldü.

Yüzde 48 kiÅŸisel ekonomik durumunun kötüleÅŸtiÄŸini belirtirken, sadece yüzde 5'in cevabı "durumum iyileÅŸti" ÅŸeklinde oldu. Ankete katılanların yüzde 21'i maaÅŸlarında kesinti yapıldığını, yüzde 30'u ise yakın zamanda kesinti yapılmasını beklediÄŸi cevabını verdi.

AraÅŸtırma merkezi uzmanlarının anket sonuçlarına iliÅŸkin yaptıkları deÄŸerlendirmede, halkın alt gelir grubundan, üst gelir grubuna kadar bütün kesimlerinin tüketim harcamalarında kesinti yaptıkları ve fazladan para harcamama eÄŸiliminde oldukları kaydedildi. 

Rusya Kamuoyu AraÅŸtırmaları Merkezi'nin yaptığı baÅŸka bir araÅŸtırma sonuçlarının da bu bilgileri desteklediÄŸi kaydedilirken, Rusların yüzde 47'sinin, 2015 yılının 2014'ten daha kötü bir yıl olduÄŸunu düşündüğü belirtildi. 

Bu göstergenin 1998 yılından bu yana en yüksek memnuniyetsizlik oranı olduğu bildirildi.

UYGULANAN DIŞ POLİTİKA, EKONOMİK MEMNUNİYETSİZLİĞİ BASTIRDI

Ekonomik duruma iliÅŸkin araÅŸtırma sonuçlarını deÄŸerlendiren uzmanlar, nüfusun karşılaÅŸtığı ekonomik zorlukların, uygulanan dış politika nedeniyle bastırıldığını ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in yüzde 85'lik reytingine etki etmediÄŸini söyledi.

Sosyolog Denis Volkov, halkın, ekonomik kriz nedeniyle yaÅŸanan fiyat artışı ve gelirlerindeki düşüşü fark ettiklerini ancak Ã¼lkede uygulanan dış politika nedeniyle bu olumsuzluklara odaklanmadıklarını belirtti. Vatanseverlik duygularının yönetimin reytingini yükselttiÄŸini kaydeden Volkov, Rusların gözünde krizin nedeninin, "dış ülkeler tarafından çıkarıldığı ve Rusya'nın cevap vermek zorunda kaldığı kriz" ÅŸeklinde olduÄŸunu ileri sürdü.

Rusya'daki 2015 yılı siyasi gündeminin halkı ekonomik problemlerden uzaklaÅŸtırma aracı olarak kullanıldığını dile getiren Volkov, Ukrayna sorunundan uzaklaşırken Suriye konusunun gündeme geldiÄŸini, hükümetin reytingi yavaşça düşme eÄŸilimine geçerken Türkiye ile çıkan krizin yönetime destek olduÄŸunu belirtti.

Levada AraÅŸtırma Merkezi uzmanı Marina Krasilnikova, halkın askeri operasyonlara verdiÄŸi bu tepkinin altında, "ülkenin parçalanması ve büyük ülke kimliÄŸinin yara alması"  korkusunun yattığını ileri sürdü.

Krasilnikova, uluslararası arenadaki duruÅŸtan memnuniyet duymanın Rus toplumu için önemli olduÄŸunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.