Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yaralılar takas ediliyor

Suriye'de muhaliflerin kuşatması altındaki Fua köyünden ve rejimin kuşatması altındaki Zebedani'den toplam 462 yaralı ve refakatçi Türkiye ve Lübnan üzerinden takas ediliyor. Fua'dan gelen rejim yanlısı yaralı milisler ve siviller ile beraberindeki refakatçiler Hatay'daki Cilvegözü sınır kapısından Türkiye'ye girdi.



Suriye’de rejim ve muhalifler arasında varılan mutabakat gereÄŸi iki tarafın kuÅŸatma altında tuttuÄŸu iki bölgeden yaralılar takas ediliyor. Muhaliflerin kuÅŸatması altındaki Fua köyünden ve rejimin kuÅŸatması altındaki Zebedani'den toplam 464 yaralı ve refakatçinin takas edileceÄŸi yer ise Hatay ve Beyrut.

Suriye’nin Ä°dlib kentine baÄŸlı Fua Köyü'nden muhalifler, 6’sı yatalak 107 yaralı 229 refakatçi toplamda 338 kiÅŸinin Türkiye'ye geçiÅŸine izin verdi. Åžam kırsalındaki Zebedani köyünden de rejim, 6’si yatalak 54 yaralı ve 66 refakatçiyi, yani toplamda 126 kiÅŸiyi serbest bıraktı.

Takas edilecek yaralılar arasında rejim yanlısı milisler, muhalif savaşçılar, siviller ve refakatçiler bulunuyor. Bu kiÅŸileri taşıyan ambulanslar Hatay ve Beyrut'a hareket etti. Türkiye'ye gelecek yaralılar, Suriye tarafındaki Bab-el Hava Sınır Kapısı'nda yapılan saÄŸlık ve güvenlik kontrollerinin ardından, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirildi. Burada yine saÄŸlık ve güvenlik kontrolünden geçirilen 338 kiÅŸi, Türk plakalı otobüslere bindirildi. Önce 7 yaralı ambulanslarla direkt Hatay Havalimanı'na götürüldü. Ardından da otobüsler konvoy halinde havalimanına doÄŸru yola çıktı. Konvoyda yer alan, aralarında kadın ve çocukların da olduÄŸu yaralılarla refakatçiler Hatay Havalimanı'ndan uçakla Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'a gönderilecek.

 

[Fotoğraf: Sümeyye Ertekin / Al Jazeera Türk]
 

 

Takasın merkezleri: Hatay ve Beyrut

Takas anlaÅŸmasına göre muhaliflerin bıraktığı 336 kiÅŸi Cilvegözü sınır kapısından Hatay'a girdi. Rejimin bırakacağı 126 kiÅŸi ise Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'a gidecek. 

Daha sonra, Lübnan'daki muhalifler Türkiye'ye, Türkiye'deki rejim yanlısı milisler ise Lübnan'a gidecek. Bu iki ülkeden uçaklar, eş zamanlı olarak kalkacak.

Takas tamamlandıktan sonra yaralıların tedavileri Lübnan ve Türkiye’de saÄŸlanacak.

Tedavisi tamamlanan yaralılar daha sonra yeniden Suriye’ye giriÅŸ yapacak.

Sabah saatlerinde BM ve Kızılay konvoyu, rejimin kuşattığı muhaliflerin denetimindeki Zebedani'ye girdi. Zebedani'deki muhalif yaralılar, Suriye Kızılayı'na ait araçlarla Beyrut'a götürüldü.

 

Takasta İHH İnsani Yardım Vakfı da rol alıyor.
[Fotoğraf: Sümeyye Ertekin / Al Jazeera Türk]

 

 

 
 

 

İHH da katkıda bulunuyor

Türkiye’nin merkezinde olduÄŸu yaralı takasında Suriye, Lübnan hükümetleri fiili, Ä°ran ise taraf olarak yer alıyor.

Takas, OCHA (BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Bürosu), ICRC (Uluslararası Kızılhaç Örgütü), SARC (Suriye Kızılayı) ve Ä°HH Ä°nsani Yardım Vakfı’nın katkısıyla gerçekleÅŸiyor.

Zebedani ve Fua-Kefreyya kuşatmaları

Suriye rejimi ile Hizbullah, Åžam’ın kuzeybatısında yer alan ve Lübnan’ın sınırına yakın Zebedani bölgesini ele geçirmek için Temmuz ayında büyük bir operasyon baÅŸlatmıştı. Fetih Ordusu’nun bileÅŸenlerinin denetimindeki bölgeye yoÄŸun varil bombalı saldırıları düzenlenmesinin ardından muhalifler de Ä°dlib’de kuÅŸattıkları Åžii nüfusun yaÅŸadığı Fua ve Kefreyya bölgelerine yönelik bombardıman baÅŸlattı ve Zebedani’ye yönelik saldırı sona erene kadar bu bölgeleri vurmaya devam edeceÄŸini açıkladı.

Eylül 2015’te Zebedani ile Fua ve Kefreyya bölgelerinde Esed rejiminin katılmadığı, muhaliflerle Ä°ran arasında yürütülen müzakereler sonucunda karşılıklı ateÅŸkes anlaÅŸmasına varılmıştı. Bu yaralı takası da söz konusu ateÅŸkes anlaÅŸmasının ikinci aÅŸaması.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.