Sosyal Medya

Güncel

Burundi, barış için diyalog süreci başlattı

Burundi'de hükümet yetkilileri, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyet, krize çözüm için başlatılacak diyalog süreci için Uganda'ya gitti



Burundi'den bir heyetin, ülkedeki krize çözüm bulmak amacıyla diyalog sürecinin başlayacağı Uganda'ya gittiği belirtildi.

Devlet Başkanlığı kaynakları, hükümet yetkilileri, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyetin, krize çözüm bulmak için başlatılacak diyalog süreci için Uganda'ya gittiğini bildirdi.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Kaguta Museveni önderliğinde yürütülecek diyalog sürecinin bugün Entebbe kentinde başlayacağını belirten yetkililer, süreçte hangi konuların tartışılacağına ilişkin bilgi vermedi.

Öte yandan, hükümetin mayıs ayındaki darbe giriÅŸimiyle baÄŸlantısı olduÄŸunu ileri sürdüğü AruÅŸa AnlaÅŸması’na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi (CNARED) adlı koalisyonun da diyalog sürecine katılacağı açıklandı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ülke, 13 Mayıs'ta eski Genelkurmay Başkanı General Godefroid Niyombare'nin önderliğinde düzenlenen başarısız darbe girişimine de sahne olmuştu. Çok sayıda subay, başarısız girişimin ardından Ruanda başta olmak üzere komşu ülkelere kaçmış, ülkedeki şiddet olaylarında da 150'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, binlerce kişi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Ardından 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Yetkililer, olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yaklaşık 400 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.