Sosyal Medya

Güncel

Demirci çırağıydı şimdi roket gövdesi üretiyor

Türkiye’nin savunma sanayiinde hız kazanmasında girişimci işadamlarının payı büyük. Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Aziz Meydan, “Türkiye kararını verdi, kendi uçağını yapacak. Bunun arkasında durulur. İyi bir planlama yapılırsa olur” dedi.



Babasının demir atölyesinde çıraklık yaparak baÅŸladığı meslek yaÅŸamını savunma ve havacılık sektöründe sürdüren Aziz Meydan, ortağı ile Manisa’da kurduÄŸu fabrikada küresel projelerin kilit parçalarını imal ediyor. Havacılık ve Uzay Kümelenmesi DerneÄŸi BaÅŸkan Yardımcılığı görevini de yürüten Aziz Meydan, yüksek teknolojiye dayalı nikel ve alüminyum alaşım parça üretimini yapan ÅŸirketin sivil ve askeri uçak projelerine dahil olarak üretimini kısa zamanda geniÅŸlettiÄŸini belirtti. Meydan, halen herhangi bir vakıf iÅŸtiraki olmayan ve yerli sermayeye sahip en büyük tesislerden birisi olduklarını kaydetti.

ÖNEMLİ ROLLER ÜSTLENDİK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ), Tusaş Motor Sanayii (TEİ), Aselsan, Roketsan, Havelsan, FNSS gibi milli şirketlerin yanı sıra Airbus, Boeing, Bombardier ve Skorsky gibi küresel havacılık şirketlerinin tedarikçisi olduklarını dile getiren Meydan, Milli Gemi Projesi, Milli Tank Altay Projesi ve yeni nesil roket projelerinde önemli roller üstlendiklerini belirtti.

F35’E ÃœRÃœN TEDARÄ°K EDÄ°YORUZ

Manisa’da kurdukları tesiste Türkiye’de ender bulunan teknolojik altyapıyla mikron düzeyinde ölçüm ve hassasiyetle üretim yaptıklarını, yüksek kalitedeki üretimleri dolayısıyla uluslararası projelere de dahil olduklarını dile getiren Meydan, 9 ülke ortaklığında devam eden Müşterek Taarruz Uçağı F35 projesine de ürün tedarik ettiklerini ifade etti.

TÃœRKÄ°YE KARARINI VERDÄ° KENDÄ° UÇAÄžINI YAPACAK

Yerli uçak çalışmalarının sektöre heyecan verdiÄŸine, milli gemi, tank, silah ve roket gibi projelerle hem kamunun hem özel sektörün kendisini ispat ettiÄŸine dikkati çeken Meydan, yerli uçağın kolay bir iÅŸ olmadığını ancak Türkiye için yapılabilir bir proje olduÄŸunu belirtti. Meydan, “Yerli uçak çok zahmetli ve uzun bir süreç. Herkes bunun bilincinde. Zaten kolay olsa herkes yapıyor olurdu. Dünyada bu iÅŸi yapabilen, üretebilen ülke sayısı belli. Bu iÅŸ aslında tasarımdır. Yapılmaz mı yapılır. Devletin en tepesinden en alt düzey memuruna kadar herkes bu konuda ciddi bir irade ortaya koymuÅŸ durumda. Maddi ve manevi olarak teÅŸvik ediliyor. Türkiye kararını verdi, kendi uçağını yapacak. Bunun arkasında durulur, iyi bir planlama yapılırsa olur ama sabırlı olmak gerekir. Sindire sindire gitmek gerekiyor” dedi.

10 BİN AYRI PARÇA ÜRETİYORUZ

Airbus A 380, Boeing 787, Bombardier C serisi gibi yeni nesil uçakların da aralarında bulunduğu çok sayıda sivil havacılık projesi için 2 bin çeşit, savaş uçağından rokete, tanktan insansız hava araçlarına uzanan yelpazedeki savunma sanayi projeleri için de 8 bin çeşit parça ürettiklerini dile getiren Meydan, bazı projelere tasarım aşamasında da destek verdiklerini vurguladı.

ÇALIÅžAN SAYISI 500’E YÃœKSELECEK

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 22 bin metrekare kapalı alandaki tesisin yeni projelerle hızla büyüdüğünü anlatan Meydan, 200 olan çalışan sayısının 5 yılda 500’e çıkarılmasının planlandığını dile getirdi.

ÇIRAKLIK OKULU BİLE VAR

Meydan, nitelikli eleman yetiştirmek için fabrika bünyesinde Milli Eğitim Bakanlığı izniyle çıraklık okulu kurduklarını, halen 16 öğrencinin uygulamalı eğitim gördüğü okulu gelecekte büyütmeyi düşündüklerini de aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.