Sosyal Medya

Güncel

YPG, Türkiye'nin 'kırmızı çizgi'sini geçti

YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri Türkiye’nin ‘kırmızı çizgimiz’ dediği Fırat’ın batısına geçti.



Türkiye’nin Suriye sınırının büyük bölümünü eline geçiren PKK ile baÄŸlantılıYPG güçleri, Fırat Nehri’nin batı yakasına geçerek ilerlemeye baÅŸladı. Türkiye daha önce “Fırat’ın batısına geçilmesi kabul edilemez” mesajı vermiÅŸti.
 
ABD'DEN HAVA DESTEĞİ
 

Kobani Savunma Bakanı Ä°smet Åžeyh Hesen, Fırat’ın batısının Türkiye’nin toprağı olmadığını söyleyerek, ‘IŞİD neredeyse oraya müdahale edeceklerini’ söyledi. Büyük bölümünü YPG’nin oluÅŸturduÄŸu Demokratik Suriye Güçleri’nin, önceki akÅŸam Kobani’nin güneyinde bulunan stratejik Tışrin Barajı’nı ele geçirdiÄŸi kaydedildi. Muhaliflerin Kobani’nin güneyinde birkaç gündür IŞİD’e karşı operasyonları sürüyordu. Operasyona ABD de hava desteÄŸi saÄŸlıyor.Operasyon kapsamında yaklaşık 70 köy ve birçok mezranın IŞİD’in elinden geri alındığı belirtiliyor. Hesen, Tışrin barajının ele geçirilmesiyle Kobani kenti için elektriÄŸin de üretileceÄŸini sözlerine ekledi.


 
SIRRÄ°N'Ä° DE ALMIÅžTI
 
Fırat’ın doÄŸusunda Kobani’ye kadar olan bölgeyi elinde bulunduran YPG, güneydekiSırrin kasabasını da Temmuz ayında yine ABD hava operasyonlarının desteÄŸiyle IŞİD’in elinden almıştı. Sırrin, PYD’nin ilan ettiÄŸi Kobani kantonunun güney sınırında yer alıyor.
 
Washington ve Ankara’dan son aylarda sıklıkla, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD kontrolündeki 90 kilometrelik alana bir saldırı düzenleneceÄŸi ve bölgenin IŞİD’den temizleneceÄŸi açıklamaları gelmiÅŸti. Ancak sınırın 80 km güneyindeki bu harekatın kuzeye doÄŸru ilerleyip ilerlemeyeceÄŸine dair henüz bir açıklama yapılmadı.
 
DÖRTTE 3'Ü YPG'Lİ
 

Kasım ayı başında açıklama yapan Washington, Türkiye’nin kaygılarını dikkatle incelediÄŸini ve ‘YPG’ye artık yardım etmeyeceÄŸini’ duyurmuÅŸtu. Bölgeden IŞİD’i çıkarmak için hava desteÄŸini Suriye Demokratik Birlikleri’ne yapmaya baÅŸladı. Ekim ayının başında ABD desteÄŸiyle kurulan Kürt-Arap koalisyonu Demokratik Suriye Birlikleri son birkaç aydır bu operasyon için hazırlık yapıyordu. ABD bu birliklere havadan cephane desteÄŸinde de bulunmuÅŸtu. Ancak bu birliÄŸin de başını aslen PKK’nın Suriye kolu PYD’nin askeri kanadı YPG çekiyor. Birliklerin dörtte üçü YPG’li Kürt savaşçılardan, geri kalanı çoÄŸunlukla Türkmen ve Arap birliklerinden oluÅŸuyor.
 
ERDOĞAN: KİMSE GEÇEMEZ
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Antalya’da yapılan G20 zirvesi öncesi “Fırat’ın batısına geçme noktasında kararlılığımızı biliyorsunuz. Kimse Fırat’ın batısına bir defa geçemez. Bu konuda çok kararlıyız. Geçenlerde teÅŸebbüs ettiler, gereÄŸi de yapıldı.Bu konuda hassasiyetlerimiz çok daha farklı bir ÅŸekilde devam edecek” demiÅŸti.

Ankara, Türkiye sınırında Fırat’ın batısında IŞİD’in elinde bulunan Azez-Cerablus hattının güvenlikli bölge ilan edilmesini talep ediyor. Ancak ABD ve Batı ülkeleri bölgeyi ilk aÅŸamada sadece IŞİD’den temizlemek için harekat yürütüyor. Türkiye, bölgenin ‘temizlenmesi’nin ardından Türkmen ve Arapların yerleÅŸtirilmesini istiyor. YPG’nin sınırda Fırat Nehri’nin batısına geçmesi ve ÅŸu an IŞİD kontrolünde olan Cerablus’a yerleÅŸmesi, Ankara’nın kırmızı çizgisi.
 
TIŞRİN'İN ÖNEMİ
 
TiÅŸrin Barajı, IŞİD’in bölgedeki önemli üslerinden biri. Halep kırsalında IŞİD kontrolündeki bölgeden Rakka’ya geçiÅŸ yollarının da üzerinde yer alıyor. Rakka, IŞİD’in Suriye’deki merkezi konumunda. Bu noktayı aÅŸmak, YPG için IŞİD’in bölgedeki güçlü merkezlerinden Mumbuç ve kuzeyde Türkiye sınırında yer alan Cerablus kentlerine yaklaÅŸmak anlamına geliyor. Ayrıca baraj önemli su ve elektrik kaynaklarını da saÄŸlıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.