Sosyal Medya

Güncel

HDP ve DTK 'özyönetim'de ısrarcı...

Diyarbakır'da bir araya gelen HDK, DTK ve HDP temsilcileri "özyönetim"e sahip çıkma kararı aldı. Gruplar adına konuşan eş başkanlar, "özyönetim"den geri adım atılmayacağını duyurdu



Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından 'özyönetimleri görüşmek için' olağanüstü ve geniş katılımla Diyarbakır'da toplandı. Kongrede konuşan HDP, DBP, HDK ve DTK eş genel başkanları hükümeti müzakerelere dönmeye davet ederken özerklik vurgusu yaparak bu konuda geri adım atmayacaklarını söylediler.

DTK EÅŸbaÅŸkanı Hatip Dicle de, "Özyönetim talebimiz hakkımızdır. Tarihten gelen ilk doÄŸal hakkı Kürt halkı kullanacak. Hiçbir güç buna engel olamayacak. Bin yıllık tarihimizden ders çıkaracaksak, devleti bir kez daha müzakereye davet ediyoruz. Tüm çabalarımız bu müzakerenin devam etmesidir. Elimizde tank top yok, kimseyi tehdit etmiyoruz. Demokratik özerklik modelimiz Türkiye'de tüm sorunları çözecek bir anahtardır. Türkiye'nin farklı yerlerinde herkes kendi sorunlarını çözmek için bu sistemi kullanabilir. Bölgesel özyönetimleri bugünkü kongremizde somut haline getireceÄŸiz ve sunacağız" dedi. 

HDK Eş Söcüsü Sebahat Tuncel ise, "Biz bu devletin içinde yaşayabiliriz. Ama inkar ve imha politikalarını kabul etmiyoruz. Demokratik Türkiye ve demokratik cumhuriyet istiyoruz. Türkiye'yi yönetenlere sesleniyorum, Türkiye'yi yönetmek ve krizden çıkarmak istiyorsanız, bir birlik oluşturmalısınız. Kürtlere imha dayatılırsa Kürtler de direnecektir" dedi.

‘TEK ADAM MI, ÖZYÖNETÄ°M MÄ°; BÄ°Z BUNUN KARARINI VERDÄ°K…’

Tuncel’in ardından konuÅŸan HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ ise ÅŸunları söyledi: "Düşünün bir kiÅŸi sizin her ÅŸeyinizi yönetiyor. Ne giyeceÄŸinize, yiyeceÄŸinize, her ÅŸeye… Ä°nsan dayanamaz isyan eder deÄŸil mi? Ne ÅŸekilde yaÅŸacağınıza bir kiÅŸinin karar vermesine herkes isyan eder, kimse kabul etmez. Köleler bile bunlara isyan etmiÅŸtir. Bir kiÅŸi bile bunu kabul etmezse OrtadoÄŸu'nun en kadim halkı bunu nasıl kabul edecek? Bir tek genç bile bunu kabul etmez. Özyönetim insanın onuruyla ilgili bir konudur. Köle gibi mi, yoksa insan onuruyla mı yaÅŸayacaksınız? Özyönetim küçümsenemez, katliama karşı hendekteki, barikattaki duruÅŸ ve kavrayıştır. 'Bunu aklından bile geçirenleri yok edeceÄŸim' diyenlere hendek barikat çok deÄŸil. Ne yapacaklardı peki? 'Siyasetle çözelim' desinler amenna. Masaya özyönetimin özünü bile getirmediler. Bölge yönetimleri nedir? Kent yönetimleri nedir? SaÄŸlık, eÄŸitim, hayvancılık nedir? Bunları baÅŸlık baÅŸlık netleÅŸtireceÄŸiz. Bütün Türkiye için önereceÄŸiz. Bölgesel dar bir özerkliÄŸi mi tartışalım? Buna da varım. Demokratik bölgeler oluÅŸtuktan sonra seçimler olsun kim kazanacaksa o yönetsin. Cizre'de MHP kazanırsa saygı duyarız. Biz de kazandığımızda onlar saygı göstersin. Diktatörlük mü, tek adam mı, özyönetim mi? Bunun kararını biz verdik. Batı da buna katılmalı ve bunun kararını vermeli. Bu dönemde dik duran, direnenlere bizi mahçup etmeyen bütün arkadaÅŸlarımıza teÅŸekkür ediyorum. Åžehitlerimize bir kez daha vefa borcumuz olsun diyoruz" dedi. 

Yarın da devam edecek kongrede alınan kararlar deklarasyonla kamuoyuna açıklanacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.