Sosyal Medya

Güncel

'Rusya'nın yaptığı serserilik'

Rus gazeteci Yuliya Latınina Kremlin'in mevcut politikasını "serserilik" olarak niteledi.



Novaya Gazeta köşe yazarı olan ve 20'den fazla romanı bulunan ünlü gazeteci Latınina, "Echo Moskvi" radyosunda yaptığı "GiriÅŸ Kodu" adlı programda, Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaÅŸ uçağına yapılan müdahale sonrasındaki Türk-Rus iliÅŸkilerini deÄŸerlendirdi. 

Türk balıkçıların bu olayla ilgili, kendilerine ateÅŸ açıldığını bile fark etmediklerini açıkladıklarını hatırlatan Latınina, "Muhtemelen Rus gemisinin ekibi normal durumda deÄŸildi. Belki sarhoÅŸlardı ve Türkiye ile yaÅŸanan çatışma vesilesiyle özel bir duygusal durum yaşıyorlardı.  Demek ki ateÅŸ açmaya karar verdiler. Sonra ise baÅŸlarının belaya düşeceÄŸini ve Rusya sahilinde deÄŸil, Ege Denizi'nde bulunduklarını, hapse atılacaklarını anladılar. Bunu anlayınca silahlı korkunç Türk balıkçıların kendilerine saldırdığını anlattılar. Daha sonra ise Türk gemisinin aslında onları fark etmediÄŸi ortaya çıktı" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Uçak olayında bir gerçek var, o da bizim haksız olmamız"

Gazeteci Arkadi Babçenko'nun "Mevcut Rusya yönetiminin dış politikadaki adımları çocukça" tespitini hatırlatan ve bunun çok doğru bir tespit olduğunu belirten Latınina, şunları söyledi:

"Türkiye ile aramızda yaÅŸananları bir düşünün. Mevcut uçakla ilgili olayda trajik bir gerçek var, o da bizim haksız olduÄŸumuz gerçeÄŸi. Vladimir Putin basın toplantısında, kendisinin Suriye topraklarında Türkmenlerin yaÅŸadıklarından bile haberinin olmadığını dürüst bir ÅŸekilde söyledi. Bunun üzerinde düşünün, yani bizim için tamamen yabancı bir bölgeye sadece Esed'in tavsiyelerine uygun olarak hareket ederek müdahale ettik. Bu bölgede ise kendisini bölgesel lider olarak gören bir Türkiye var ve Türkiye bu düşüncesinde haklıdır. Ayrıca Türkiye kendisini, Batılılar tarafından insafsızca bölünen Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun mirasçısı olarak görüyor."

"Türkiye Rusya'yı uyarmıştı"

ErdoÄŸan'ın, Putin'den Türkiye toprakları üzerinde uçuÅŸ yapılmamasını isteyince Putin'in "Bizim misafir olduÄŸumuzu düşünün" cevabını verdiÄŸini, ErdoÄŸan'ın ise "Biz davetsiz misafirleri pek sevmiyoruz" ÅŸeklinde karşılık verdiÄŸini iddia eden Latınina, "Yani bütün uyarılar yapılmıştı. Rusya, bu somut durumda bütün sınırları aÅŸtı. Sonra uçağımız düşürüldü, biz ise bunun yüzünden çok derinden darıldık. Ãœstelik bizim dargınlığımız, her ÅŸeyden önce bizim bu bölgede düştüğümüz durumla ilgili" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

"Rusya'nın yapığı jeopolitik deÄŸil, serserilik"

Rusya'nın 80 ülkeden oluşan Batılı koalisyon yerine Esed ve İran'dan oluşan bir koalisyon içinde yer aldığını söyleyen Latınina, düşüncelerini şu şekilde aktardı:

"Yani kanlı diktatör Esed'i desteklemekten baÅŸka çıkarlarımızın olmadığı bir bölgede mevcudiyetimizi sürdürüyoruz. Ä°slam dünyası ile savaÅŸ yürütüyoruz. Ayrıca Ä°slam dünyası ile savaşı Batı ile ortaklaÅŸa yürütmüyoruz. Türkiye ile de kavga ettik. Bravo! Bundan sonra, söylediÄŸim gibi, bir Rusya gemisinin, bir Türk gemisini görüp ona ateÅŸ açabileceÄŸini ve sonra Türk gemisinin bizi incittiÄŸini söyleyebileceÄŸini anlamalıyız, deÄŸil mi?  Biz 'Magnitsky listesindeki' isimleri savunmaya hazır olduÄŸumuz gibi, bu denizcileri de savunmaya ve onlar için Üçüncü Dünya Savaşı baÅŸlatmaya hazırız. ÇaÄŸdaÅŸ Rusya politikasının korkunçluÄŸu budur. Bunun abartı olmasını ümit ediyorum. Ancak bizim silahlı kuvvetlerimizin kalitesi göz önünde bulundurulursa, bana katılıyorsunuz, deÄŸil mi? Böyle bir tehdit, bir Rus uçağının güç gösterisi amacıyla Ä°ngiltere üzerinden veya Amerika gemisi üzerinden uçuÅŸ yaptığında her zaman vardır. Bu arada, Sovyet döneminde, bizden gerçekten korkulduÄŸunda ve dünyada gerçek bir savaÅŸ tehlikesi var iken bile bunu hiç kimse yapmamıştı. Bizim ÅŸu an yaptığımız jeopolitik deÄŸil, serserilik."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.