Sosyal Medya

Ä°slam

Ateizme ilgi giderek azalıyor

Amerikan araştırma şirketi PEW, 35 yıl içinde ateizm düşüncesinin gerileyeceğini, İslam dininin ise yükselişini sürdüreceğini savundu. İddiaya göre, yüzyılın sonunda Müslüman nüfus Hristiyanları geride bırakacak.



ABD'nin dünyaca ünlü araÅŸtırma ÅŸirketi PEW dünya üzerindeki dinler ve ateizmle ilgili yaptığı araÅŸtırmasında ilginç veriler ortaya koydu. 

AraÅŸtırmaya göre, 2050 yılına kadar ateizm büyük bir düşüş yaÅŸayacak; buna karşın Ä°slam dini ise büyük bir yükeliÅŸ kaydedecek. 

Aynı AraÅŸtırmaya göre dünya üzerinde 2010 yılı itibariyle yüzde 31,4 olan Hristiyanların dünya nüfusuna oranı 2050'de de aynı kalacak; ancak Ä°slam dinine inananların sayısı ise yüzde 23 olduÄŸu 2010 yılından 2050 yılına yüzde 50 artış kaydedecek ve yüzde 29'a yükselecek. 

PEW'in araÅŸtırmasında yüzyılın sonlarına doÄŸru, 2070'lerde dünya üzerindeki en kalabalık nüfusa sahip dinin Ä°slam olacağı belirtildi. 

PEW'den dinler araÅŸtırması sorumlusu Alan Cooperman, "Öyle anlışılıyorki 700'inci yüzyıldan bu yana Ä°slam'ın önünde olan Hristiyanlık birinciliÄŸi kaptırıyor" dedi. 

AraÅŸtırmada dünyanın en kalabalık nüfusa sahip dininin Hristiyanlık olduÄŸu ancak Ä°slam dininin ise en hızla yükselen din olduÄŸu kaydedildi. Hristiyan nüfusun 2050 yılında 2,9 milyar kiÅŸiye; Ä°slam nüfusunun ise 2,8 milyar kiÅŸiye ulaÅŸacağı ifade edildi. 

Ä°slam dinindeki bu hızlı yükseliÅŸ, Müslüman ülkeleredik doÄŸum oranının yüksekliÄŸi ile genç nüfusun fazlalığına baÄŸlandı. 

Ateistlerle ilgili de geliÅŸmelere yer verilen araÅŸtırmada, 2050 yılında ateizm ve benzeri grupların dünya nüfusu içinde çok küçük bir yere sahip olacakları belirtildi. Bu tür grupların en fazla ABD ve Avrupa'da varlık göstereceÄŸi kaydedildi. 

Ä°nançsızların toplam nüfus içinde büyük bir düşüş yaÅŸamalarının nedeni olarak da, bu tür gruplardaki doÄŸurganlık oranlarının çok düşük olması gösterildi. AraÅŸtırmaya göre bu tür gruplarda yer alanların ortalama çocuk yapma oranı 1,7. 

PEW çalışanı Cooperman, "Gelecekte ne olacağını bilemeyiz. Savaşlar, devrimler, kıtlık, hastalık gibi olayları kimse tahmin edemez. Bu yüzden bu sayılar ve oranlar değişebilir" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.