Sosyal Medya

Güncel

WSJ: Obama'dan Esed'e darbe planı

Obama yönetiminin 2011 yılında Esed'i askeri darbeyle devirmeye çalıştığı iddia edildi...



ABD'de yayımlanan Wall Street Journal Gazetesi, ABD yönetiminin Suriye'de Esed'e 2001 yılında askeri darbe planladığını belirtti. Gazete, "Barack Obama yönetiminden yetkililerin hem Suriye'de halka uygulanan şiddeti kısıtlamak, hem de Amerikan ajanlarının Ordu içinde Esed'e darbe yapabilecek Nusayri subaylar bulmak için Esed rejimi mensuplarıyla gizlice iletişim halinde olduğunu" yazdı.
 
Amerikan ajanları Suriye rejimi içinde yeterince ‘çatlak' bulamayınca ABD'nin darbe planı suya düştü. ABD'de yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, 2011 yılında Suriye'de iç savaşın baÅŸlamasının ardından ABD yönetiminin Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed'i devirmek için darbe planladığını yazdı. Gazetenin hem emekli hem de hâlâ görevde bulunan 20'ye yakın kaynaÄŸa dayandırdığı habere göre, Amerikan ajanları Suriye rejimi içerisinde yeterince çatlak bulamayınca darbe planı baÅŸarısız oldu. 
 
Gazeteye konuÅŸan kaynaklar, Barack Obama yönetiminden yetkililerin hem Suriye'de halka uygulanan ÅŸiddeti kısıtlamak, hem de Amerikan ajanlarının Ordu içinde Esed'e darbe yapabilecek Nusayri subaylar bulmak için Esed rejimi mensuplarıyla gizlice iletiÅŸim halinde olduÄŸunu söyledi. Ajanlar, darbede yer alabilecek isimleri belirlese de ‘faydalanabilecekleri zayıf noktalar' bulmakta zorlandı. ABD'li bir kaynak, ABD'nin Suriye'yle bazı belirli konularda görüşme kanallarını açık tuttuÄŸunu, ancak ‘Suriye meselesinin' Küba ve Ä°ran'la yaÅŸanan sorunlarda olduÄŸu gibi gizli ikili görüşmelerle çözülecek bir sorun olarak düşünülmediÄŸini açıkladı. ABD BaÅŸkanı Barack Obama, AÄŸustos 2011 tarihinde Esed'in görevini terk etmesi çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. 
 
Ä°RAN'DAKÄ° DARBE Ä°TÄ°RAF EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°
 
Haberde BeÅŸÅŸar Esed'in Washington'a birçok kez ulaÅŸmaya çalışarak ‘terörizme karşı destek' istediÄŸi ifade edildi. ABD'nin ise Esed rejimi ile belirli konulardaki temaslarının bazılarını Ä°ran veRusya'dan üzerinden gerçekleÅŸtirdiÄŸi iddia edildi. ABD'nin darbe politikası 2012'de deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı. Obama yönetimi, bu tarihten itibaren Esed'e karşı Suriye'deki muhalifleri desteklemeye baÅŸladı. 
 
Amerikan Merkezi Haberalma TeÅŸkilatı (CIA) 2013 yılında yaptığı açıklamayla, 1953'te Ä°ran'da düzenlenen ve dönemin baÅŸbakanı Muhammed Musaddık'ın devrilmesiyle sonuçlanan darbedeki sorumluluÄŸunu resmen kabul etmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.