Sosyal Medya

Güncel

'Terörizmi Esad ve onun insanlık dışı rejimi destekliyor'

Katar Dışişleri Bakanı Atiyye, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.



Atiyye, Moskova ziyareti kapsamında,Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey  Lavrov ile görüştü. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸan Atiyye, Suriye'nin,  toprak bütünlüğü korunan, demokratik bir ülke olarak kalması konusunda Rusya ile  hemfikir olduklarını ancak Suriye Devlet BaÅŸkanı Esad'ın geleceÄŸi  konusundaki görüş ayrılığının devam ettiÄŸini belirtti. 
 
ESAD'I BOMBALADI
 
Atiyye, Rusya'nın Suriye'de terörle mücadele noktasında taahhütte  bulunduÄŸunu anımsatarak, "Terörizmi Esad ve onun insanlık dışı rejimi  destekliyor. Terörün ana sponsorlarından olan Esed'in Suriye'nin geleceÄŸinde yeri  olacağını düşünmüyoruz. Esad rejimi, kimyasal silah kullandıktan sonra  meÅŸruiyetini kaybetti" diye konuÅŸtu. Lavrov ile görüşmelerinin merkezinde Suriye krizinin yer aldığını  aktaran Atiyye, krizin kötüleÅŸmesinin hiçbir ülkeye fayda getirmeyeceÄŸini ve  bunun ilk önce Suriye halkına zarar vereceÄŸini dile getirdi. 
 
Atiyye, OrtadoÄŸu'nun bugünkü ÅŸartları göz önüne alındığında,  Rusya-Katar iliÅŸkilerinin bölge halklarının geleceÄŸi açısından önem taşıdığını  ifade ederken, Suriye'de yaÅŸanan trajediye son verecek siyasi süreci destekleme  Ã§aÄŸrısında bulundu. Katar'ın bu konudaki bazı prensiplerini sıralayan Atiyye, tüm  yetkilere sahip bir geçiÅŸ hükümetinin oluÅŸturulması ve Suriye'de güvenliÄŸin ve  istikrarın saÄŸlanmasının önemli olduÄŸunu vurguladı. Atiyye, Suriye'nin toprak  bütünlüğünün korunması ve Suriye halkının iradesine saygı gösterilmesi  gerektiÄŸini bildirdi.  Suriye'de savaÅŸan grupların sınıflandırılması için liste  hazırlanmasına karşı olduklarına da iÅŸaret eden Atiyye, "Bizim için önemli olan  bu grupları silahlanmaya iten nedeni ve amaçlarını anlamak. Bunu anlarsak, ortak  yaklaşımları ve doÄŸru yolu bulabiliriz" ifadelerini kullandı. 
 
ASKERİ GÜÇ GÜNDEME GELMEDİ
 
Atiyye, Suudi arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da kurulan ve 34 Ä°slam  Ã¼lkesinin katılımıyla oluÅŸturulan terörle mücadele koalisyonun, Suriye'ye asker  göndermeyi düşünmediÄŸini söyledi. Åžu an asker ve para hareketlerine iliÅŸkin ön çalışmaların yapıldığı  bilgisini veren Atiyye, "Åžimdiye kadar askeri güç oluÅŸturulması gündeme gelmedi.  Biz aşırıcılık ideolojisiyle mücadeleye odaklanıyoruz. Bu nedenle ÅŸu an  faaliyette olan mevcut askeri koalisyonla beraber çalışmıyoruz" diye konuÅŸtu.

ESAD KONUSUNDA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov, Katar ve diÄŸer bazı ülkelerle mevcut Suriye yönetiminin meÅŸruiyeti konusunda görüş ayrılığının devam ettiÄŸini ifade  ederek, "Esad konusunda aynı görüşte deÄŸiliz ve bunu açıkça dile getiriyoruz"  dedi. Görüşmede Suriye konusunu detaylı ÅŸekilde deÄŸerlendirdiklerini dile  getiren Lavrov, Suriye'nin bağımsız, özgür ve tüm unsurların haklarının  gözetildiÄŸi egemen bir ülke olmasını istediklerini aktardı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.