Sosyal Medya

Güncel

Fransa 'göçmen' sözünü tutmuyor

İki yıl içerisinde 30 bin mülteci kabul etme sözü veren Fransa, plan devreye girdiğinden beri yalnızca 19 mülteci kabul etti.



 Fransa İçiÅŸleri Bakanlığının sığınmacı kabulüyle ilgili yayınladığı son rapora göre Fransa, AB sığınmacı dağıtım planını devreye soktuÄŸu kasım ayından bu yana, 19 Eritre vatandaşını kabul etti. "Deneysel giriÅŸim kapsamında" kabul edilen 1'i kadın 19 sığınmacı grubu, Ä°talya'dan otobüsle Fransa'nın batısındaki Pays de la Loire bölgesine getirildi. 

Bakanlık, Eritreli sığınmacıların kabulünü açıkladığında, Fransa'nın kasım ayında Ä°talya ve Yunanistan'da kamplarda kalan 200 mülteciyi alacağını, bu sayının aralıkta 300, ocak ayında da 400'e çıkacağını belirtmiÅŸti. Fransa'nın iki yıllık taahhüdünü yerine getirmesi için her ay ortalama bin 300 sığınmacı kabul etmesi gerekiyor. 

Fransa'da iltica baÅŸvuruları, 2015'te rekor düzeyde sığınmacı kabul eden Almanya ve Ä°sveç'e göre oldukça düşük kalıyor. Fransa Mültecileri Koruma Ofisi'nin (OFPRA) tahminlerine göre, Fransa'da bu yıl toplamda 80 bine yakın iltica baÅŸvurusu yapıldı. Ä°sveç'te bu sayı 200 bine yaklaşırken, Almanya'da ise 1 milyon seviyesine ulaÅŸtı.  

AA

Paris saldırıları mülteci kabulünü durdurdu

Fransa, AB sığınmacı dağıtım planı dahilinde ilk mültecilerini 6 Kasım tarihinde kabul ettikten bir hafta sonra gerçekleşen ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris terör saldırıları sonrası sığınmacı kabulünü gayriresmi olarak dondurdu.

Fransa'da, Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan beri yaÅŸanan en ölümcül saldırılardan birkaç gün sonra Fransa BaÅŸbakanı Manuel Valls, "Avrupa'nın bu koÅŸullarda daha fazla sığınmacı kabul edemeyeceÄŸini" ifade etmiÅŸti. 

Saldırılardan birkaç saat sonra ülke genelinde olaÄŸanüstü hal ilan eden Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande, Fransa sınırlarında güvenlik kontrollerini devreye sokarak, Schengen Sistemi'ni askıya almıştı.

Fransa mülteciler için cazip değil

Saldırılar sonrası hassaslaÅŸan güvenlik algısının ötesinde Fransa, AB'ye Yunanistan veya Ä°talya üzerinden ulaÅŸan sığınmacılar için de cazip görülmüyor. 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'nin (BMMYK) bu yıl Yunanistan'a gelen bin 245 Suriyeli sığınmacı üzerinde yaptığı ankete göre, katılanların yüzde 50'si Almanya'ya, yüzde 13'ü Ä°sveç'e, yüzde 5'i Danimarka'ya yerleÅŸmek istediÄŸini belirtirken, Fransa'ya iltica etmek isteyenlerin oranı yüzde 0,4'te kaldı. 

Fransa'nın mülteci politikasıyla ilgili Fransa Ulusal Meclisi ve Senatosu'nun ortak Yasa Komisyonu'nda geçtiÄŸimiz hafta sunum yapan OFPRA Genel BaÅŸkanı Pascal Brice, "Almanya'nın iÅŸ koÅŸulları sebebiyle mültecileri çektiÄŸi kanısında olduÄŸunu" kaydetmiÅŸti.

Fransa'nın iltica politikası BMMYK tarafından eleştiriliyor

Fransa'nın iltica baÅŸvurularını uzun sürede incelemesi ve ülke genelinde sığınmacıların kötü koÅŸullarda yaşıyor olması BMMYK tarafından da eleÅŸtiriliyor. 

BMMYK, haziran ayında, Fransız hükümetini, ülkenin kuzeyindeki liman kenti Calais'de yer alan mülteci kampındaki kötü yaÅŸam koÅŸullarını iyileÅŸtirmesi için "acil durum planı" uygulaması konusunda uyarmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.