Sosyal Medya

Güncel

Arap Birliği'nden Türkiye ve İran'a kınama

Arap Birliği, Kahire'de düzenlenen toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak topraklarındaki varlığını ve İran'ın Arap ülkelerini müdahalesini kınadı



Arap BirliÄŸi’nde dışiÅŸleri bakanları seviyesinde düzenlenen olaÄŸan dışı toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak topraklarındaki varlığının kınandığı bildirildi.

Toplantının ardından basına dağıtılan sonuç bildirgesinin ilk maddesinde, "Türk askeri birliklerinin Irak topraklarına girmesi, Irak’ın egemenliÄŸine karşı düşmanca tavrı ve Arap milli güvenliÄŸine tehdit oluÅŸu itibarıyla Türkiye hükümeti kınanmıştır” ifadesine yer verildi.

Bildirgenin ikinci maddesinde de Türk hükümetinden Irak’taki güçlerini kayıtsız ÅŸartsız derhal çekmesi çaÄŸrısında bulunuldu.

Toplantıda ayrıca, Irak’ta Katar vatandaÅŸlarının kaçırılması ve Ä°ran’ın Arap ülkelerinin içiÅŸlerine karışmasının da kınandığı belirtildi.

Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi'nin daha önce Türkiye ziyaretinde destek talep etmesi üzerine PeÅŸmerge ve yerel grupların eÄŸitimi için Musul'a baÄŸlı BaÅŸika bölgesine gönderilen Türk birliÄŸi, 4 Aralık'ta nöbet deÄŸiÅŸimi yapmış ve 150 askerle yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmiÅŸti.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, askeri eÄŸitmenlere yönelik tehditler konusunda istihbarat alındığını açıklamış, bu nedenle bir güç kaydırması yapıldığını bildirmiÅŸti. Ancak Irak hükümeti, egemenlik haklarının ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle birliklerin geri çekilmesinde ısrarcı olmuÅŸtu. Türkiye bu geliÅŸme karşısında askeri birliklerini yeniden tanzim etmiÅŸti.

Son olarak DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve IŞİD'le mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak ÅŸekilde, mevcut iletiÅŸim kopukluÄŸunun kaynağını teÅŸkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için baÅŸlayan süreci devam ettireceÄŸi bildirilmiÅŸti.

Ä°RAN'I DA KINADI

Arap BirliÄŸi, Ä°ran'ın Arap dünyasının içiÅŸlerine "müdahale etmesini" de kınadı.

Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de BAE baÅŸkanlığında toplanan Arap BirliÄŸi'nin bakanlar düzeyindeki olaÄŸanüstü toplantısının ardından yayımlanan bildiride, Tahran, bölgesel ve uluslararası güvenliÄŸi ve barışı tehdit etmekle suçlandı. 

Bildiride, "Arap BirliÄŸi, uluslararası hukukun, iyi komÅŸuluk prensibinin ihlali olan ve uluslararası ve bölgesel güvenliÄŸi, barışı tehdit eden Ä°ran'ın Arap dünyasındaki içiÅŸlere müdahalesini kınadığını yineliyor" denildi.

Bildiride ayrıca Ä°ran'ın güç kullanmaktan ve tehdit söylemlerinden vazgeçmesi, terör ve ÅŸiddete teÅŸvike destek vererek Arap halkları arasında fitne çıkarma çabalarına, provokatif eylemlerine ve ihlallerine son vermesi istendi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.