Sosyal Medya

Coğrafyamız

İhvan'da 'çatlağı' onarma girişimi

Mısır Müslüman Kardeşler örgütünde görüş ayrılıklarıyla derinleşen çatlağı onarmak için 44 eski milletvekili devreye girdi. Eski milletvekilleri, sekiz sayfalık bir mektup yayınlayarak çatlağı giderecek önerilerde bulundu. Öneriler arasında, İhvan içinde kapsamlı bir seçim yapılması, kadınlara, gençlere ve yurt dışındaki örgüt mensuplarına ‘uygun’ temsil hakkı sağlanması da var.



Sisi'nin 2013'teki askeri darbesinden sonra üst düzey kadrolarının büyük bir kısmı hapsedilen Ä°hvan TeÅŸkilatı'nda yaklaşık iki hafta önce derin bir yönetim krizi ortaya çıkmıştı. Kriz, daha çok örgütün izleyeceÄŸi siyasi yöntemler konusundaki görüş ayrılıklarından kaynaklanıyordu. Ä°hvan'ın Mısır içindeki ve dışındaki yönetim kadrısou, eski kuÅŸağı temsil eden 'gelenekçi kanat',  'yenilikçiler' diye nitelenen genç taban izlenmesi gereken stratejiler konusunda farklı talepler de bulunuyordu. 

Örgütün politika belirleyicileri arasındaki krizin derinleÅŸmesi üzerine Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'na baÄŸlı Adalet  ve Hürriyet Partisi'ne mensup 44 eski milletvekili bir giriÅŸim baÅŸlattı ve 8 sayfa tutan bir mektup yayınladı. GiriÅŸimi baÅŸlatan milletvekillerinin tamamının ismi açıklanmadı. Ancak, Mısır dışında bulunan eski Ä°hvan Şürâ Meclisi üyesi Hilmi Cezzar'ın bu milletvekilleri arasında olduÄŸu bildirildi.

"Dönemin ciddiyeti" nedeniyle giriÅŸim baÅŸlattıklarını duyuran milletvekillerinin mektubu Ä°hvan içinde reform önerileri içeriyor. 

Öneriler; "ilkeler", "kurallar" ve "uygulamalar" başlığı altında 3 bölümden oluşuyor.

"İlkeler" şöyle sıralanıyor:

1-      Çatlak en hızlı biçimde onarılmalı .

2-      Ä°hvan teÅŸkilâtının tüm katmanlarında şûra prensibiyle çalışacak heyetler oluÅŸturulmalı.

3-      Ä°hvan çizgisine paralel diÄŸer devrim güçleriyle koordineli bir ÅŸekilde siyasi vizyon projesi oluÅŸturulmalı.

4-      TeÅŸkilât için kurumsallık, ÅŸeffaflık ve denetim prensipleriyle çalışılmalı.

5-      TeÅŸkilâtın tüm katmanlarında genç kesim ve kadınlar için uygun temsil hakkı saÄŸlanmalı.

Milletvekillerinin önerilerinde "kurallar" olarak aşağıdakilere dikkat çekildi:

1-      DeÄŸiÅŸim, teÅŸkilâtın içinde seçim yoluyla saÄŸlanmalı.

2-      Makamlarında bir dönemi tamamlayanlar görevinden ayrılmalı.

3-      BaÅŸkanlarının görev süresi 4 yılı aÅŸan ÅŸubelerde seçim hızlı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmeli.

4-      Taraflar medya üzerinden birbirleriyle tartışmayı derhal durdurmalı.

5-      Yurtdışındakiler gelecek şûra seçiminde temsil edilmeli.

6-      Listeler güncellenmeli, görevler tanımlanmalı ve bu görevlerin kesiÅŸmesi önlenmeli.

"Uygulamalar" olarak da şunlar öne çıkıyor:

1-      Kapsamlı bir seçim düzenlemek (yeni Şûra Meclisi, yeni MürÅŸitler Konseyi, yeni dernek kurulu, yeni yurtdışı bürosu)

2-      Görüş, deneyim, ihtisas sahipleri ve devrim ortaklarıyla beraber müşterek bir stratejik vizyon ortaya koymak. Yeni Åžura Meclisi,  seçilmesinden sonraki iki ay içinde bu ortak vizyonu onaylamalı, böylelikle baÄŸlayıcılığı kesinleÅŸmeli.

AA’ya göre bu giriÅŸim, görüş ayrılığına düşen Ä°hvan TeÅŸkilatının Mısır’daki Ä°hvan Yüksek Ä°dare Komitesi ile Mahmud Hüseyin’in baÅŸkanlığını yaptığı Yurtdışındaki Ä°hvan DerneÄŸi’ne iletildi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.