Sosyal Medya

Güncel

Çocuklara sosyal medya yasağı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, belli bir yaşın altında olan çocuklara sosyal medya kullanımının yasaklanabileceğini açıkladı.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema RamazanoÄŸlu, TBMM'deki özel sohbetinde Avrupa Parlamentosu'nda 16 yaşından küçük çocuklar için Facebook, Youtube ve Twitter kullanımı yasağı getiren bir düzenlemenin sözkonusu olduÄŸunun anımsatılması üzerine, “Böyle bir çalışma yapıyoruz” karşılığını verdi. 

Buna göre, küçük çocukların Youtube, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım aÄŸlarını kullanması, ancak veli izni ÅŸartıyla mümkün olabilecek. Yasa onaylanırsa, ad, soyadı, doÄŸum tarihi gibi kiÅŸisel verileri toplayarak hizmet veren e-mail web siteleri, sosyal paylaşım siteleri, bloglar ve hatta arama motorları için söz konusu hüküm geçerli olacak. Çocukların güvenlik internet kullanımı için Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı'nın tüm bakanlıkların katıldığı bir çalışma baÅŸlattığını açıklayan RamazanoÄŸlu, “Bakanlık olarak biz de bu çalışmaya dahil olduk. İçiÅŸleri, Milli eÄŸitim, Adalet bakanlıkları gibi bazı bakanlıkların katıldığı bir çalışma var. Burada getirilecek olan yaÅŸ sanırının henüz nihai karara varılmadı” diye konuÅŸtu.

‘FÄ°LTRELER KIRILIYOR'

RamazanoÄŸlu, ne kadar yasal düzenleme de yapılsa ailenin tutumunun çok önemli olduÄŸuna vurgu yaparak, ÅŸunları kaydetti: “Aslında aileleri eÄŸitmemiz lazım. Anneler ve babaların çocuklarının çantalarına baktıkları kadar cep telefonlarına ve bilgisiyarlarına da girip bakmaları lazım. Filtre koyuyorsunuz engelleyici sistemler koyuyorsunuz onları kırıyor, aşıyorlar.”

‘OKULLAÅžMA SÃœRECÄ° 4 BUÇUK YIL'

Öte yandan eÄŸitimede deÄŸinen RamazanoÄŸlu, “Åžu anda Türkiye'de kız çocuklarının okullaÅŸma süreci yaklaşık 4,5 yıl civarında. Bu demektir ki kız çocukları birinci dört yıllık eÄŸitime gidiyorlar, ikinci ve üçüncü dört yıllık eÄŸitimde kız çocuklarının sayısı hızla aÅŸağıya doÄŸru çekiliyor” diye konuÅŸtu. Kırsaldaki kız çocuÄŸunu bırakacağı yeterli yurt olmadığı için ailelerin göç etmek zorunda kaldığını ifade eden RamazanoÄŸlu, yeni projeleriyle kız yurtları inÅŸa edeceklerini ve birkaç hafta içinde bu yurtların temelini atacaklarını açıkladı.

‘12 YAÅžINA KADAR TELEFON VERMEDÄ°M'

Çocukların bilgisayar başında saatlerce kalmalarının saÄŸlıkları açısından da önemli sorunlar yaÅŸanmasına yol açtığını dile getiren RamazanoÄŸlu, “ben bir doktor olarak söylüyorum, çocuklar oynamadıktan sonra hoplayıp zıplamadıktan sonra aÄŸaçlara tırmanmayınca kas geliÅŸimleri bile saÄŸlanamıyor. Çocukları haftada bir kere jimnastiÄŸe götürmekle olmuyor. Çocukların kas ve kemik yapılarının güçlenmesi gerekiyor. Sokakta, bahçede oynacak tırmanacak, parmaklarındaki kaslardan tutunda kollarındaki kaslarına kadar geliÅŸmesi, kemiklerinin güçlenmesi lazım. DoÄŸal olanı bu, yoksa 10 saat bilgisayarın başında oturuyor... Bir doktor olarak, bir anne olarak bunu doÄŸru bulmuyorum bırakın bir bakan olarak. Ben 12 yaşına kadar çocuklarımın eline cep telefonu vermedim” diye konuÅŸtu.

‘VÄ°CDAN BAKANLIÄžI'

Ramazanoğlu, internete erişim konusuna benzer bir konunun uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda da yürütüldüğün belirtti.
Toplumun her kademesine sahip çıktıklarını vurgulayan RamazanoÄŸlu, “Bu bakanlık, vicdan bakanlığı. Hepimiz, elimizi vicdanımıza koyduÄŸumuz zaman, ‘bu ülkede gözümüzün görmediÄŸi, kulağımızın duymadığı bir noktada bir aç yoktur, bir gözü yaÅŸlı yoktur, bir yetim yoktur' dediÄŸimiz zaman biz, iÅŸlerimizin çoÄŸunu halletmiÅŸ olacağız. Özellikle kız çocuklarımızın ikinci 4 yıl ve üçüncü 4 yıl okullaÅŸma süreçlerini uzatabilmemiz için kız yurtları inÅŸa edeceÄŸiz” dedi.

Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.