Sosyal Medya

Coğrafyamız

'İran Rusya'ya askeri üslerini kullandırıyor'

Suriye'deki hedeflerini vurma amacıyla İran üzerinden geçen Rus savaş uçaklarına İran ordusunun "hava sahasını ve bazı askeri üslerini kullandırma" noktasında kolaylık sağladığı iddia edildi.



Suriye'deki hedeflerini vurma amacıyla Ä°ran üzerinden geçen Rus savaÅŸ uçaklarına Ä°ran ordusunun "hava sahasını ve bazı askeri Ã¼slerini kullandırma" noktasında kolaylık saÄŸladığı iddia edildi.

Washington merkezli Amerikan GiriÅŸimcilik Enstitüsü'ne (American Enterprise Institute) baÄŸlı "Hassas Tehditler" çalışma grubunun yayımladığı "Suriye'deki Rus-Ä°ran askeri koalisyonu derinleÅŸebilir" baÅŸlıklı analizde, Ä°ran ordusunun Rus askeri uçaklarına kolaylık saÄŸladığı iddia edildi.

Frederick Kagan, Marie Donovan ve Paul Bucala imzalı analizde, iki ülke ordusu arasındaki Suriye eksenli bu iÅŸbirliÄŸinin, yakın gelecekte daha derin ve yakın bir askeri iÅŸbirliÄŸine zemin teÅŸkil edebileceÄŸi savunuldu.

Analizde, "Aviationist" adlı internet sitesine dayandırılan bir habere atıfla, kasım sonundan beri Rus Tu-95MS Bear, Tu-160 Blackjack ve Tu-22M Backfire tipi savaÅŸ uçaklarının, Ä°ran hava sahasından Ä°ran savaÅŸ uçaklarının eÅŸliÄŸinde geçiÅŸ yaptığı bildirildi.

Buna ilaveten Rus Su-34 "Fullback" tipi saldırı uçağının Shahid Nojeh askeri Ã¼ssünde 23 Kasım tarihinde iniÅŸ yaptığı ve iki gün sonra yeniden havalandığı kaydedildi. Aynı günlerde Il-76 "Candid" tipi kargo uçağının da aynı üsse iniÅŸ yaptığı ve muhtemelen teknik bir sorunu gidermek için parça bıraktığı tahmin ediliyor.

UZUN MENZİLLİ FÜZELER İÇİN GÜVENLİ KORİDOR

Söz konusu analizde, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları noktasında Shahid Nojeh hava üssünün özel bir avantaja sahip olduÄŸu ve eÄŸer bundan sonra Ä°ran ile Rusya arasındaki askeri iÅŸbirliÄŸi derinleÅŸecekse bu üssün özel bir konuma sahip olacağı yorumu yapıldı.

Rusya'nın, Suriye'deki operasyonlarını istediÄŸi ölçüde gerçekleÅŸtirebilmek için bundan sonra Ä°ran'ın askeri kapasitesinden daha fazla faydalanmak isteyeceÄŸine dikkat çekilen analizde, Moskova'nın Hazar Denizi ile Akdeniz'den attığı uzun menzilli füzeler için güvenli bir koridora ihtiyaç duyduÄŸu belirtildi.

"Bu temiz ve güvenli koridor Ä°ran üzerinden olmak zorunda" ifadelerine yer verilen analizde, Rusya'nın Türkiye ile bozulan iliÅŸkilerine de atıf yapılarak Putin'in baÅŸka çaresinin kalmadığı ve Ä°ran'la "hava sahasının ve bazı askeri üslerin kullanımı" konusunda daha fazla iÅŸbirliÄŸine ihtiyaç duyduÄŸu vurgusu yapıldı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.