Sosyal Medya

Güncel

'Peşmerge kimyasal saldırıya karşı korumasız'

İsveç'teki Uppsala Üniversitesinde Kimyasal Maddeler Uzmanı Berhem Resul, IŞİD'in olası kimyasal saldırılarına karşı peşmergenin savunması olduğunu belirtti.



Ä°sveç'teki Uppsala Ãœniversitesinde Kimyasal Maddeler Uzmanı Berhem Resul, IŞİD'in kimyasal silah saldırılarına maruz kalan PeÅŸmerge'nin korumasız olduÄŸunu belirtti. 

Resul, Irak'ın Erbil kentindeki çalışma ofisinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "PeÅŸmerge cephelerine farklı silahlarla saldıran militanlar, uzak mesafeden fırlatılan katyuÅŸa füzeleri ve havanların içerisine çeÅŸitli kimyasal madde koyuyorlar. Saldırı sonrası hastahaneye kaldırılan yaralı PeÅŸmergelerin vücutları üzerinde yaptığım incelemeler sonucunda, daha ağırlıklı olarak 'hardal gazının' kullanıldığını tespit ettim" ifadelerini kullandı. 

Hardal gazının kullanılması ve elde edilmesinin kolay olduÄŸunun altını çizen Resul, "IŞİD, bu gazı Irak ve Suriye'de sıvı bir ÅŸekilde ele geçirdikten sonra, uzun mesafedeki cephelere havan veya katyuÅŸa füzeleri ile fırlatıyor. Ä°lk önce sıvı olan bu madde patladıktan sonra havayla karışarak yayılmaya baÅŸlıyor. Gazın iyi bir ÅŸekilde yayılması için militanlar kimyasal saldırılarda daha çok rüzgarlı havaları tercih ediyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Söz konusu gazın vücutla temasa geçmesinden sonra, yanma ve ÅŸiÅŸme belirtilerinin kısa bir süre içerisinde ortaya çıktığına vurgu yapan Resul, "Kimyasal madde saldırılarına maruz kalan PeÅŸmergelerin vücudunda yanma ve ÅŸiÅŸme belirtilerine rastladım. Bu saldırı anında ortaya çıkan ilk belirti. Bu gazı soluyan kiÅŸilerin akciÄŸeri ve gözleri ise yanmaya baÅŸlıyor. Müdahale edilmediÄŸi takdirde, ömür boyunca nefes darlığı ve göz körlüğü riski olacaktır" bilgisini paylaÅŸtı. 

Resul, IŞİD'in kimyasal silah saldırılarına karşı Peşmerge'nin kendisini korumak için yeterli bilgi ve teçhizata sahip olmadığına söyledi.

Musul'daki Mahmur Cephesi PeÅŸmerge Komutanı Necat Ali ise, IŞİD'in bulundukları bölgeye yaklaşık 4 defa kimyasal silahlarla saldırdığını hatırlatarak, "Teröristler daha çok stratejik ve geri almak istedikleri bölgelere kimyasal silahla saldırıyor. Ağır çatışmaların yaÅŸandığı veya zor durumda kaldıkları zamanlarda bu silahı kullanarak kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar" dedi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.