Sosyal Medya

Güncel

Af Örgütü: Rusya'nın maskesi düştü

Uluslararası Af Örgütü, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarında 200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.



Uluslararası Af Örgütü Rusya'nınSuriye'deki hava  saldırılarında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiÄŸini açıkladı. 
 
Örgütün yayımladığı son raporda, Rusya'nın Suriye'de yürüttüğü hava  saldırılarında meskun mahalleri hedef aldığı, evleri, camileri, pazar yerlerini  ve hastaneleri vurduÄŸu kaydedildi. Raporda, Rus saldırlarının uluslararası  yasaları çiÄŸnediÄŸi yönünde güçlü kanıtlar olduÄŸu da vurgulandı. 

RUSYA'NIN MASKESİ DÜŞTÜ
 
"Sivil hedefler zarar görmedi: Rusya'nın Suriye'deki saldırılarıyla  ilgili açıklamalarının maskesi düştü" baÅŸlıklı rapor, sivillerin ödediÄŸi yüksek  bedeli gözler önüne serdi. 


 
Rusya'nın eylül-kasım aylarında gerçekleÅŸtirdiÄŸi 6 operasyon üzerinde  yoÄŸunlaÅŸan rapora göre saldırılarda sadece bir düzine militan ölürken, 200'den  fazla sivil hayatını kaybetti. 
 
Rus yetkililerin bir cami ile hastanenin zarar gördüğü operasyonlarla  ilgili "yalan"söylediÄŸi belirtilen raporda,  Rusya'nın meskun mahallerde  uluslararası yasalarca yasaklanmış mühimmat kullandığı da vurgulandı. 
 
"SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU"

Af Örgütü'nün OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Programı BaÅŸkanı Philip Luther,  rapora iliÅŸkin yaptığı açıklamada, "Rusya'nın bazı saldırıları doÄŸrudan doÄŸruya  meskun mahalleri hedef almış görünüyor. Bu alanlarda askeri hedef yok. Saldırılar  sonucunda da siviller hayatını kaybetti. Bu tür saldırılar savaÅŸ suçu teÅŸkil  ediyor" diye konuÅŸtu. 

Luther, "Rusya ayrım gözetmeyen ve hukuk dışı saldırılarına son vermeli. Rusya sivil alanlarda misket bombası ve kılavuzsuz bombalar kullanmaktan vazgeçmeli"dedi.  

"Bu ihlallerin bağımsız ve tarafsız bir ÅŸekilde araÅŸtırılması çok  Ã¶nemli" ifadesini kullanan Luther, "Rusya Savunma Bakanlığı daha saydam olmalı ve  hedef aldıkları yerlerin uluslararası hukuk karşısındaki sorumluluklarına uyup  uymadığının deÄŸerlendirilmesini kolaylaÅŸtıracak ÅŸekilde bu hedefleri ilan  etmeliler" görüşünü dile getirdi. 

RAPORDA GÖRGÜ TANIĞI İFADELERİ DİKKAT ÇEKİYOR
 
Rus yetkililerin sadece "terörist hedefleri" vurduklarını iddia  ettikleri belirtilen raporda, Rusların bazı saldırıların ardından sivilleri  vurduklarını inkar ettikleri ancak bazı saldırılardan sonra sessiz kalmayı tercih  ettiklerine dikkat çekildi. 
 
Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda yer verdiÄŸi tespitler,  saldırılarda hayatta kalanlar ve görgü tanıkları ile yapılan görüşmelere ve  saldırıların ardından meydana gelen tahribatın yorumlatıldığı uzmanların  görüşlerine dayandırıldı. 
 
Af Örgütü, saldırılarla ilgili araÅŸtırmalarında 6 saldırının  hiçbirinde hedeflenen alana mücavir bölgede askeri hedefe rastlanmadığını  açıkladı. Örgüt, uluslararası yasalara aykırı bu saldırıların bir kısmının savaÅŸ  suçu teÅŸkil ettiÄŸini kaydetti. 
 
Raporda yer verilen saldırılardan biri, Idlib'in Ariha mahallesindeki  bir pazar yerini hedef almıştı.  49 sivilin öldüğü saldırıyla ilgili raporda  görgü tanıklarının anlatımları aktarıldı. 

 Raporda görgü tanıklarından, yerel medya aktivisti Mohammed Qurabi  al-Ghazal'ın, "Birkaç saniye içinde insanlar çığlık atmaya baÅŸladı, yanık kokusu  havayı kapladı ve bir kaos hakim oldu. Yakında bir ilkokul vardı, çocuklar dehÅŸet  içinde koÅŸuÅŸturuyordu. Her yerde kafasız, organları kopmuÅŸ cesetler vardı"  ifadelerine yer verildi. 

 
 Sıralı ÅŸekilde dizilmiÅŸ 40 cesedin yanında oturup aÄŸlayan bir kadın  gördüğünü anlatan al-Ghazal'ın, "Çocukları torbalara doldurulmuÅŸtu. Bu sahneyi  bir daha unutamadım" sözleri de raporda yer aldı. 
 
Raporda öne çıkarılan bir diÄŸer saldırıda 15 Ekim'de Humus'ta 32'si  Ã§ocuk, 11'i kadın en az 46 sivilin öldüğü belirtilirken, ölenlerin sivil bir  binanın bodrumuna sığınmış insanlar olduÄŸu vurgulandı. Raporda, bu saldırıda  kullanılan mühimmatın vakum bombası olduÄŸu kaydedildi. 

HASTANELER DE HEDEF ALINDI
 
Af Örgütü'nün raporunda, 7 Ekim'de denizden fırlatılan bir Rus  füzesiyle Halep'te Darat Izza mahallesinde meskun bir binaya yönelik düzenlenen  saldırıda da 5 sivili hayatını kaybettiÄŸi ifade edildi. 
 
Bu saldırının görgü tanıklarından birinin ifadelerine göre saldırı  benzerlerinde farklıydı. Adı açıklanmaya görgü tanığı,  "Yer deprem  oluyormuşçasına sallandı. Gördüğüm en büyük yıkımdı. Bir anne ve iki çocuÄŸu bir  evde hayatını kaybetti. Genç bir çift de bir baÅŸka evde. Gençler daha bir hafta  Ã¶nce evlenmiÅŸti" ifadelerini kullandı. Raporda, vurulan bu bölgede de herhangi  bir askeri tesisin bulunmadığı vurgulandı. 

RUSYA BAÅžKA CAMÄ°NÄ°N FOTOÄžRAFINI KULLANDI
  
Raporda 1 Ekim'de Idlib'teki Omar Bin al-Khattab Camii'ne yönelik  saldırı sonrasında Rus yetkililerin verdiÄŸi tepkilerin bu ülkenin saldırılara  yönelik eleÅŸtirilere karşı kullanmaya hazır olduÄŸu taktiklerle ilgili ciddi  sorulara yol açtığı ifade edildi. 
 
Saldırı ile ilgili haberlerin ve fotoÄŸrafların ortaya çıkmasının  ardından Rus yetkililerin bunu "uydurma" diye nitelendirdiÄŸi ve caminin zarar  görmediÄŸini iddia eden ederek bazı fotoÄŸraflar paylaÅŸtıkları hatırlatılan  raporda, Rusların yayımladığı fotoÄŸrafların baÅŸka bir camiye ait olduÄŸu dile  getirildi. 
 
Raporda, Rus yetkililerin bu giriÅŸim "el çabukluÄŸu" olarak  nitelendirilirken, "Bu davranış Rusların Suriye'deki ihlaller ile ilgili  soruÅŸturmalara iyi niyetle yaklaÅŸtıklarına inanmayı güçleÅŸtiriyor" denildi. 
 
Söz konusu raporda, Rusya'ya ait bir savaÅŸ uçağının Türk Hava  Kuvvetleri tarafından düşürülmesinden bu yana Rusya Savunma Bakanlığının  Suriye'deki operasyonları ile ilgili paylaÅŸtığı bilginin daha da azaldığı  kaydedildi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.