YaÅŸam
İstanbul'a deprem uyarısı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Doğal Afet Arama Kurtarma İlkyardım Kulübü ve Gençlik Kulübü işbirliğiyle OMÜ Mühendislik Fakültesi'nde 'Deprem Afetine Hazır mıyız?' konulu bir konferans düzenlendi.
Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de şimdiye kadar en büyük depremin 7,9 şiddetinde meydana geldiğini belirterek, "Almanya ve Türkiye'den deprem uzmanları 30 yıl içinde İstanbul'da 7,4 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Ama bu depremin ne zaman nasıl olacağı belli değil"dedi.
Konferansa konuşmacı olarak Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki katıldı. Konferansı OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Şahin, OMÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülten İmamoğlu, OMÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü(OMÜSEM) Prof. Dr. Canan Kazak ve öğrenciler takip etti.
Yoshinori Moriwaki, depremle ilgili Türkiye'de doğru bilinen yanlışların olduğunu söyledi. Türkiye'de deprem anında mutfak ve tuvalet, banyo gibi küçük alanlara gidilmesinin söylendiğini belirten Moriwaki, tuvalet ve banyolarda genelde betonarme ve duvarlar zayıf olduğu için yatak odası ve salona gidilmesi gerektiğini ifade etti. Deprem esnasında kapı altlarına girilmemesi gerektiğini söyleyen Moriwaki, kapıların zayıf olduğunu ve baskıya dayanıklı olmadıkları için kapı altlarında durmanın sakıncalı olduğunu kaydetti.
"İNŞAAT İÇİN ZEMİN VE MALZEME ÇOK ÖNEMLİ"
17 Ağustos depreminin İstanbul Avcılar'da büyük hasara neden olduğunu söyleyen Moriwaki, "Uzak olan bir yerin depremden az etkilenmesi gerekir. Bölge, deprem merkezine uzak olmasına rağmen bölgede fazla hasar meydana geldi. İstanbul'da yapılan inşaatlardan çıkan topraklar bir yere dökülüyor, sonra bu dolguların üzerine evler yapılıyor. Kötü zemin üstüne bina yapılırsa sonuçta kötü oluyor. Zeminin durumuna göre inşaat yapmak lazım. Avcılar'da bu nedenle zemin iyi olmadığı için daha fazla hasar meydana geldi. Türkiye'de binaların yüzde 67'sinde malzeme eksikliği var. 2016 yılında Türkiye'de deprem yönetmeliğinde bazı değişiklikler olacak. Bu değişikliklerden sonra depreme karşı daha dirençli binalar olacak" diye konuştu.
"İSTANBUL'DA 7,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"
Türkiye'de şimdiye kadar en büyük depremin 7,9 şiddetinde meydana geldiğini söyleyen Moriwaki, "Almanya ve Türkiye'den deprem uzmanları 30 yıl içinde İstanbul'da 7,4 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Ama bu depremin ne zaman nasıl yapılacağı belli değil. Olası bir depreme hazırlıklı olmak için de şimdiden hazırlıklı olmamız gerek. Bu önlemleri almak için de sizin gibi mühendis arkadaşlara çok büyük görev düşüyor. Sağlam binalar yapmamız gerekir. Depreme ne kadar hazır olursak o kadar az hasarla atlatırız"dedi.
Henüz yorum yapılmamış.