Sosyal Medya

Güncel

'ABD ordusu Obama'dan habersiz Esed'e istihbarat desteği sağladı'

Amerikan ordusunun Başkan Obama'dan habersiz olarak IŞİD'e karşı Suriye yönetimine istihbarat desteği sağladığı ileri sürüldü.



Avrupa'nın en saygın ve en yüksek tirajlı edebiyat dergisi London Review of Books'a Washington'un Suriye politikasını anlatan bir makale yazan Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh'e göre, ABD BaÅŸkanı Obama'nın Suriye'de ılımlı muhalifleri destekleme politikasının, ordu içinde ciddi bir muhalefetle karşı karşıya olduÄŸunu iddia etti. 

Beyaz Saray'ın Suriye politikasına karşı ordu içindeki muhalefetin, Savunma Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (DIA) ile Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nın 2013 yılında hazırladığı ortak rapora kadar gittiÄŸini yazan Hersh'e göre raporda, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esad'ın devrilmesinin Libya'daki gibi cihatçı bir yönetime yol açacağı savunuluyordu. 

Ãœnlü gazeteci, Pentagon içindeki bazı üst düzey yetkililere göre Obama yönetiminin Rusya ve Çin karşıtı politikalarıyla SoÄŸuk SavaÅŸ düşüncesini devam ettirdiÄŸini, ancak bu iki ülkenin IŞİD'in durdurulması gerektiÄŸi konusunda Washington'la aynı görüşü paylaÅŸtığını yazdı. 

Makalede, söz konusu rapora kadar CIA'in Katar ve Suudi Arabistan'ın desteÄŸiyle, Libya'daki silahları Türkiye aracılığıyla Suriye'ye taşıdığı ileri sürüldü. Hersh'e konuÅŸan eski bir ABD Genelkurmay danışmanı, Esad'a karşı savaÅŸanları silahlandırma yönündeki ABD politikasının Türkiye ile birlikte belirlendiÄŸini ve sonuçta bu politikanın El Nusra ve IŞİD dahil bütün muhalefete desteÄŸe dönüştüğünü söyledi. Makaleye göre Obama yönetimi “gerçeÄŸi duymak istemediÄŸi içinö raporu görmezden geldi. 

Ä°ddiaya göre Obama yönetiminin Suriye konusunda baÅŸarı ÅŸansı bulunmadığını gören ordu, 2013 sonbaharında kendi planları doÄŸrultusunda hareket etmeye baÅŸladı ve siyasi kanalları devre dışı bırakarak askeri kanallar üzerinden baÅŸka ülkelere IŞİD ve El Nusra ile mücadele kapsamında istihbarat aktarma kararı aldı. 

Bu karar çerçevesinde ABD Genelkurmayı, Libya'dan Suriye'ye giden silah akışını engellemek istedi. Ancak BaÅŸkan Obama'nın emri ile devam eden silah akışını durdurmak mümkün olmadığından, Genelkurmay CIA'ye “Türkiye'nin cephaneliÄŸindeki silahları Suriyeli muhaliflere gönderelim. Hem daha ucuz, hem ulaÅŸması daha az zaman alırö önerisinde bulundu. 

Hersh'e konuÅŸan bir ABD Genelkurmay danışmanı, bu süreçte “ABD ordusunun güvendiÄŸi, ancak ErdoÄŸan'a sadık olmayan Türklerle çalıştıklarınıö iddia etti. 

Haberde ayrıca, ABD istihbaratının telefon dinlemeleri ve insan kaynakları aracılığıyla, Türkiye'nin yıllarca Nusra Cephesi'ni, daha sonra da IŞİD'i desteklediÄŸine dair kanıtlara sahip olduÄŸu da ileri sürüldü. 

Makaleye göre eski danışman, OrtadoÄŸu'daki tüm dengelerin “Ä°srail ile OrtadoÄŸu'nun geri kalanı arasındaki karşılıklı yok ediÅŸe dayandığınıö öne sürerek, ErdoÄŸan'ın rüyasının ise bu dengeyi bozmak olduÄŸunu söyledi. ErdoÄŸan'ın “Osmanlı'yı restore etme hayalininö olduÄŸunu söyleyen danışman, ancak ErdoÄŸanöın bu iÅŸin kapsamını kavrayamadığını iddia etti. 

ABD'nin en büyük gazetecilik ödülü Pulitzer'in sahibi olan Seymour Hersh, 1969'da Vietnam Savaşı sırasında gerçekleşen My Lai katliamını ve 2004 yılında Irak'taki Ebu Gureyb cezaevindeki esirleri ABD ordusu tarafından yapılan işkenceleri ortaya çıkarmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.