Sosyal Medya

Coğrafyamız

Forbes: Türkiye Gülen'in peşini ABD'de de bırakmayacak

Amerikan Forbes dergisi, Paralel Yapı'nın Türkiye'de "hükümeti devirmeye çalışmak" ile suçlandığını belirterek, Türk hükümetinin Fetullah Gülen'in peşini ABD'de de bırakmayacağını yazdı.



ABD'nin önde gelen iÅŸ dünyası dergilerinden Forbes, Fetullah Gülen'in ABD'deki faaliyetlerini ve yakın zaman önce ABD'de aleyhine açılan ilk davayı konu alan makale yayımladı.

Kenneth Rapoza imzalı makalede, iktidara geldiÄŸi dönemde BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Gülen'e güvendiÄŸi ancak Gülen'in sadece kendi ajandasını ve grubunun çıkarlarını takip ettiÄŸi ileri sürüldü.

Gülen'in Türkiye'deki siyasi iktidarı devirmek için planlar yaptığı ve Türk hükümetinin bunun hesabını hukuki yollardan sormak için harekete geçtiÄŸi kaydedilen makalede, "ErdoÄŸan, Gülen'i Türkiye'yi dünyaya tanıtan bir kiÅŸi gibi görüyordu ancak Gülen, kendine ait medya araçlarıyla kendi grubunun çıkarlarını yaygınlaÅŸtırıyordu" ifadelerine yer verildi.

DeÄŸerlendirmede, ABD mahkeme kayıtlarına göre Paralel Yapı'nın dünyada 20 ile 50 milyar dolar arasında güce sahip olduÄŸu ve ABD'de 120 civarında "sözleÅŸmeli okulu" (charter okulları) yönettiÄŸi vurgulandı.

Gülen örgütünün, siyasi arenada ciddi düzeylerde bağışlar yaptığının ve birtakım senatörleri kaynağı belirsiz paralarla Türkiye'ye seyahate götürdüğünün hatırlatıldığı makalede, özellikle örgüt temsilcilerinin Demokratların baÅŸkanlık yarışında yüklü bağışlarla bazı adaylara destek verdiÄŸi belirtildi.

Makalesinde "Gülen, pragmatik olarak ABD destekçisidir" ifadelerini kullanan Rapoza, eski bir Gülen cemaati mensubunun kendisine, "Cemaat, Ä°slam ile Scientology tarikatı arasında bir yerdedir" dediÄŸini aktardı.

Aynı kişiye göre grubun amacı, içlerindeki en zeki kişilerin hukuk okuması, askeri okullara gitmesi veya siyasete girmesi olarak belirtildi.

Makalede, Paralel Yapı tarafından kumpasla hapse atılan Mehmet DoÄŸan (TahÅŸiyeciler Grubu) ve yakın çevresi ile ilgili Türkiye'de yaÅŸanan sürece de deÄŸinilerek, "Gülen takipçisi polislerin hapse attığı DoÄŸan'la ilgili suçlamalar yakın zaman önce düşürüldü" denildi.

2010-2012 yıllarındaki Balyoz Davası'nın da hatırlatıldığı, Gülen'in ABD'den iadesinin isteneceÄŸi sürece gelindiÄŸine iÅŸaret edilen makalede, "Türkiye, hükümeti devirmek için 'devletin kilit kurumlarına sızmak' suçlamasıyla Gülen'in peÅŸini ABD'de de bırakmayacak" deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Makalenin dikkat çekici bölümlerinden birinde Rapoza, "Gülen, takipçileri tarafından adeta '12. Ä°mam' gibi görülüyor. EÄŸer bu zengin iÅŸ adamı-vaizin sözleri bu kadar barışçıl olmasaydı, muhtemelen ABD'de de, Türkiye'deki gibi endiÅŸe kaynağı bir kiÅŸi olarak muamele görürdü" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Türkiye'yi DAEÅž'le mücadelede önemli müttefik gördüğü, aynı anda Gülen gibi Türk hükümetince aranan bir kiÅŸiyi ne kadar tutabileceÄŸinin sorgulandığı makalede, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın bu konuda gerekenin yapılmasını umduÄŸunu ABD BaÅŸkanı Barack Obama'ya söylediÄŸi ve Obama'nın da konuya olumlu yaklaÅŸtığı aktarıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.