Güncel
''Türk askerinin eğitimine devam"
Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada Başika'da Türk askerinin eğitim vermeye devam edeceğini belirtti. Kurtulmuş, PKK saldırılarının gerçekleştiği 12 ilçede mağdur olan vatandaşların zararının karşılanacağını belirtti.
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Kurtulmuş, Türk askerlerinin bir kısmının Irak'ın itirazlarının ardından bu ülkedeki Başika askeri üssünden daha kuzeye çekilmesi ile ilgili olaraksa şunalrı söyledi:
"Orada Türk askerinin eğitimi devam edecek. Şu anda bizim oraya ilave gönderdiğimiz askerimizin temel amacı DAEŞ'e karşı mücadeledeki hassasiyetimizi arttırmak ve oradaki askerlerimizi daha iyi koruyabilmekti. Şimdi bu ilave olarak gönderilen askerlerin bir kısmı geri noktalara çekilmişlerdir ama şunu da söyleyeyim yine hassasiyetle oradaki varlığımızı hiç bir şekilde tehlikeye atmayacak, başka yerlerdeki varlığımızı da tehlikeye atmayacak şekilde teyakkuz halinde olduğumuzu ifade etmek isterim"
"Irak ile gerilim bir türlü sonlandırılmış bulundu"
Kurtulmuş, Türkiye2nin hameleleri ile gerilimin geride bırakıldığını da söyledi:
"Oradaki Türk askerinin varlığı, Musul Ulusal Muhafız Kuvvetleri'nin eğitilmesi ile ilgili olan bir varlıktır ve son zamanlarda orada çok yakın bir noktaya kadar gelen DAEŞ'in tehditinden oradaki insanların korunması, bizim oradaki askerlerimizin korunması için de oraya ilave bir güç kaydırılması yapılmıştı ama maalesef kamuoyunun bu konuda çok abartılı bir şekilde yaklaşması ve özellikle Irak Merkezi Hükümetince bazı olağanüstü hassasiyetlerin oluşması, konunun uluslararası alana taşınmasına neden oldu, BM ve Arap Ligi'ne taşınmasına neden oldu. Türkiye, bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak ve DAEŞ'in de bizim üslerimize karşı yakın tehdidini her an gözetleyerek, oradaki birliklerimiz belirli bir noktaya, yine Irak'ın kuzeyinde belli bir noktaya çekildi ve bunun üzerine de zaten Irak merkezi hükümetinden de Türkiye'nin bu adımının olumlu karşılandığına dair açıklamalar yapılmış oldu. Böylece Başika örneğinden, Başika olayından kalkarak Irak merkezi hükümeti ile Türkiye arasında bir sorun ve gerilim yaşanmasını isteyen çevrelerin de istekleri olmamış oldu, bu gerilim bir türlü sonlandırılmış bulundu."
"Terör mağduriyetleri giderilecek"
Kurtumuş, PKK saldırılarının gerçekleştiği 12 ilçede mağdur olan vatandaşların zararının karşılanacağını belirtti. Kurtulmuş Türkiye'nin İsrail'den taleplerinin halen geçerli olduğunu da belirtti ve şunları söyledi:
"Kararlarımızı aldık, yarın grup toplantısında Sayın Başbakanımız bunları teferruatlı olarak kamuoyuyla paylaşacak. Öncelikle Sur başta olmak üzere birçok ilçemizde, ilçe merkezlerinde ticaret yapan esnaf kardeşlerimiz, maalesef terör örgütünün acımasız hendek kazması, bomba patlatmaları, hendeklerle vatandaşları baskı altına almaları sonucu oluşan atmosferde çok ciddi ekonomik kayıplar ve mağduriyetler yaşamışlardır, yaşamaktadırlar. Bunların giderilmesi için her türlü tedbir konuşuldu. Bu tedbirler en kısa zamanda kapsamı ve süresi belirlenmiştir. Bunlar bu şekilde bu mağduriyetlerin giderilmesi için esnaf kardeşlerimizle ilgili adımlar atılacaktır. Vergi borçları, prim borçlarının ertelenmesinden bir çok alana kadar, buradaki mağduriyetlerin giderilmesini sağlayacak olan adımlar atılmıştır."
"Türkiye'nin tavrı değişmiş değildir"
Kurtulmuş, İsrail ile gerçekleşen görüşme ile ilgili olara ise şunları söyledi:
"2013 yılında İsrail Başbakanı Sayın Netenyahu tarafından bir özür beyanı yapılmıştır. Birinci şart yerine getirilmiştir. İkinci ve üçüncü şartın yerine getirilmesi için de Türk ve İsrail tarafının teknisyenleri arasında görüşmeler, müzakereler sürdürülmektedir. Şu anda müzakereler siyasi olarak kesinleşmiş bir noktada değildir ancak bu müzakerelerin olumlu bir istikamette cereyan etmekte olduğunu ifade etmek isterim, kesinleşmiş bir noktaya geldiğinde bu da zaten bütün kamuoyumuzla şeffaflığı ile paylaşılacak bir durumdur. Bizim pozisyonumuz bu anlamda bellidir, başından itibaren pozisyonumuzda hiç bir değişiklik içerisinde değiliz. Türkiye hem tazminat konusunda hem de bu anlamda İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürmüş olduğu ablukanın hafifletilmesi, kaldırılması konusunda taleplerini ısrarla bu görüşmelerde de dile getirmektedir. Görüşmelerin bir müddet daha süreceği anlaşılıyor. Kesinleştiği noktada da şuanda teknisyen düzeyinde devam eden görüşmeler siyasi noktaya taşınacaktır.Mavi Marmara katliamıyla Türkiye'nin vatandaşları uluslararası sularda şehit edilmişlerdir. Mavi Marmara olayıyla başlayan İsrail ilişkilerinin kesilmesi İsrail hükümetinin gaddarca yaptığı saldırı sonrasıdır.Normalleşme için 3 temel şart vazgeçilmezdir. Dolayısıyla başından itibaren Türkiye'nin tavrı değişmiş değildir."
Keçiören'deki yangın
KurtulmuÅŸ, Bakanlar Kurulu'nda Keçiören'deki Osmanlı Halk Pazarı’nda meydan gelen yangının da gündeme geldiÄŸini, pazardaki iÅŸ yeri sahiplerinin maÄŸduriyetlerinin giderileceÄŸini, bununla ilgili hangi desteklerin saÄŸlanacağını BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun yarınki AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda paylaÅŸacağını dile getirdi.
Bakanlar Kurulu'nda bazı kararnamelerin de görüşüldüğünü belirten Kurtulmuş, elektronik kimlik kartı ile ilgili yasa tasarısının reform eylem planının önemsediği maddelerinden biri olduğunu bugün onu da Meclis'e sevk edeceklerini belirtti.
Kaynak: Al Jazeera, AA
Henüz yorum yapılmamış.