Sosyal Medya

Dünya

Çerkeslerden Rusya'ya protesto

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup Çerkes, 3 Çerkes vatandaşının cezaevine gönderilmesini protesto etti



Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup Çerkes, Çerkes aktivist Khuade Adnan, kızı Khuade Dane ve mağaza çalışanı Borse Saida'nın Maykop'ta alıkonularak cezaevine gönderilmesini protesto etti.

Konsolosluk önünde toplanan ve Çerkez flamaları taşıyan bir grup Çerkes, "İntikam Değil, Adalet İstiyoruz!", " Khuade Adnan'ın yanındayız" pankartları açıp, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Khuade Adnan yalnız değildir" sloganları attı.

Grup adına Türkçe basın açıklaması yapan Çerkesya Yurtseverleri Sözcüsü Nurhan Fidan, Çerkes aktivist Khuade Adnan'ın Türkiye'den Çerkesya'ya dönüp yerleşik olan ilk kişi olduğunu belirtti.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra, Adnan'ın Maykop'ta işlettiği mağaza sebebiyle Rusya tarafından açık hedef olduğunu ifade eden Fidan, "Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) görevlileri Çerkes aktivist Khuade Adnan, kızı Khuade Dane ve mağaza çalışanı Borse Saida'yı, kendilerine kimlik sordukları için alıkoyarak cezaevine götürdü" dedi.

Rusya'nın Çerkes halkını kendi vatanında hükümsüz bırakmak istediğini ifade eden Fidan, şunları kaydetti:

"Bağlı olduğu uluslararası normları hiçe sayan Rusya Federasyonu, dozu gittikçe artan hukuksuz uygulamaları yerel otokratlar eliyle yapıyor. Çerkesya'da yapılan hukuksuz uygulamaları deşifre edeceğiz, uluslararası platformlara taşıyacağız. FSB destekli yerel otokratları şiddetle kınıyoruz, vatandaşlarımıza yapılan bu çirkin kumpasın bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz."

Grup, basın açıklamasının ardından bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.


Çerkesya aktivisti ve Çerkesya Yurtseverleri sözcülerinden Khuade Adnan, kızı Khuade Dane ve maÄŸaza çalışanı Borse Saida 16 aralık tarihinde 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 

15 Aralık günü Maykop’da kızının iÅŸlettiÄŸi maÄŸazaya gelen FSB memurlarına, arama için kontrol evrağı soran, maÄŸazadan çıkartmak isteyen Khuade Adnan daha sonra polise ÅŸikayet edilmiÅŸ ve dün geceyi gözaltında geçirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.