Sosyal Medya

Dünya

Moşe Dayan; hem işgalci hem antika hırsızı

İsrail eski Savunma Bakanı Moşe Dayan'ın görevde olduğu yıllarda, yetkisini kullanarak İsrail askeri güçlerini şahsi merakı olan arkeolojik kazı çalışmalarında kullandığı ve bir çok eser topladığı ortaya çıktı



Filistin iÅŸgalinin önemli isimlerinden Ä°srail eski Savunma Bakanı MoÅŸe Dayan'ın aynı zamanda Ä°srail askerine arkeolojik kazı çalışmaları da yaptırdığı ve bir çok eseri topladığı ortaya çıktı. 1971 yılından bu yana Ä°srail'deki siyasi yolsuzlukların anlatıldığı Dr.Asaf Matskin'in "The Edge Too Close" isimli kitapta eski Savunma Bakanı MoÅŸe Dayan'a antika hırsızlığı suçlaması yöneltildi.

Kitapta Dayan'ın yetkisini kullanarak, yasadışı arkeoloji çalışmaları için İsrail Ordusu'nun askeri istihbarat birimi (IDF)'ye ait ekipman ve insan gücünü kullandığı belirtiliyor.

Moşe Kramer, "O (Dayan) lisansı olmadan arkeolojik eserlerin alım satımını yaptı. Görünen o ki, kanun gereği vermesi gereken gelir vergisini de ödemeiyor. bu kabul edilebilir bir şey değildir" dedi.

1967 Savaşı sonrası MoÅŸe Dayan, Aksa’yı iÅŸgal ettiÄŸinde Kubbe’tüs-Sahra’ya Ä°srail bayrağı dikmiÅŸti. Dayan, 1937’de Ä°ngiliz subayı Yüzbaşı Orde Wingate’ten öğrendiÄŸi gerilla savaşı yöntemleriyle özel gece bölüklerinde Arapları yok etmek üzere savaÅŸan birliklerde görev almıştı.1953'te Genelkurmay baÅŸkanı olarak yeni Ä°srail kuvvetlerini örgütledi, Mısır’a karşı Sina’da açılan savaşı da yönetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.