Sosyal Medya

Güncel

Made in Turkey ambargosu

‘Made in Turkey’ menşe ile Rusya’ya mal sokamayan markalar Türkiye’deki partnerlerine ‘made in Turkey’i kaldırın baskısı yapıyor.



Rus uçağının sınır ihlali yüzünden düşürülmesinin ardından iki ülke arasında baÅŸlayan gerginlik, sadece Türk ürünlerinde deÄŸil dev maÄŸaza zincirlerinde de kendini gösterdi. BilindiÄŸi gibi Türk hazırgiyim firmalarıRusya’da ÅŸubeleri bulunan dünyanın önde gelen zincir markalarına büyük miktarda üretim yapıyor. Türk mallarının yanı sıra etiketinde ‘Made in Turkey’ yazan bu ürünler de gümrükleri aÅŸamıyor. Edinilen bilgiye göre söz konusu sıkıntı nedeniyle aralarında Zara, Mango, ve H&M gibi markaların da bulunduÄŸu ÅŸirketler, Türk üreticilerini ziyaret ederek ya da yazı yazarak ‘Made in Turkey yazısı kalksın’ teklifi götürdü.

SÄ°PARÄ°ÅžLERÄ° KAYDIRIYORLAR

Dev markalar sıkıntının sadece Türkiye’den Rusya’daki depolara deÄŸil, Avrupa ülkelerindeki merkez depolardan yapılan gönderimleri de kapsadığını ilettiler. Rusya Made in Turkey etiketli ürünlere sorun çıkardığı için Türkiye’den gelen ürünler depolarda birikmeye baÅŸlarken, sevkıyat iptalleri de gelmeye baÅŸladı. Bu yüzden mevcut sipariÅŸlerini bile kaydırma yolunu izlemeye baÅŸladılar. Ayrıca orta vadede Rusya’ya yönelik sipariÅŸlerin tamamını baÅŸka ülkelerde yaptırma yolunu izleyeceklerinin mesajlarını verdiler.

ZÄ°YARET Ä°PTALLERÄ° BAÅžLADI

YaÅŸananların getirdiÄŸi sipariÅŸ aksamaları nedeniyle markaların satın alma ekipleri Türkiye ziyaretlerini de iptal etmeye baÅŸladı. Bu nedenle Türk üreticiler iliÅŸkileri canlı tutmak ve markaları ikna etmek adına ekstra seyahat ve pazarlama faaliyetleri planlamaya baÅŸladı. Bazı firmaların bu markalara yaptıkları iÅŸlerin cirolarının yüzde 70’e varan kısmını oluÅŸturması nedeniyle ciddi tedirginlik yaÅŸadığı gündeme getirildi. Tüm bu geliÅŸmelerle ilgili Ekonomi Bakanlığı’na da bilgi verildiÄŸi ve söz konusu sürecin çözümü için gerekli adımların atılmasının istenildiÄŸi de öğrenildi.

"MENŞE SAPMASINA TOLERANS GÖSTERİLSİN"

Türk hazırgiyim ihracatında yabancı markalara üretim önemli bir yer tuttuğu için sektör son günlerde menşe sapması için tolerans gösterilmesi yollarını arıyor. Bu sayede ürünlere Made in Turkey dışında farklı bir ülkenin etiketi basılması amaçlanıyor.

"İSPANYA'DA ATÖLYE KURUN"

Rusya’ya Türk menÅŸeli ürünleri sokmakta zorlanan dev markalar, katma deÄŸeri yüksek ürünleri iyi fiyata elde edebildiÄŸi Türkiye’deki üreticilerden tamamen vazgeçmek de istemiyor. Öyle ki, aralarında Ä°spanyol Zara’nın da bulunduÄŸu, bazı büyük markalar Türk üreticilere Ä°spanya, Fransa gibi Avrupa kentlerinde atölye kurmalarını veya çeÅŸitli atölyelerle anlaÅŸmalarını teklif etti. Edinilen bilgiye göre, bu formül, natamam ürünlerin önemli kısmının Türkiye’de üretilmesi, ardından Avrupa’daki bu atölyelerde tamamlanıp paketlenerek etiketlenmesini kapsıyor. Fikri hayata geçirmenin ilk etapta kolay olmayacağını ifade eden tekstilciler ise hem yurtiçinde istihdam kaybı hem de kazanç açısından sorun yaÅŸanabileceÄŸini belirtiyor.

ÇARE ÜÇÜNCÜ ÜLKELER

Bütün sektörlerde Rusya’ya ihracat yapan firmalar mallarını üçüncü ülkeler üzerinden yollamanın yollarını arıyor. Rusya ile olan ticari anlaÅŸmaları veya bu ülkelerde yoÄŸun Türk yatırımı olduÄŸu için üretimin oradaki fabrikalarına kaydırılması amaçlanan ülkeler ÅŸunlar: “Bulgaristan, Mısır, Sırbistan, Romanya, Beyaz Rusya, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan.” Ayrıca ihracatında Rusya’nın kritik önem taşıyan firmalar arasında krizin seyrine göre bu ülkelere yeni yatırım seçeceÄŸini de deÄŸerlendirenler bulunuyor.

16 GÃœN KAYBI YÃœZDE 54.9

Rusya’nın uçak krizi sonrası baÅŸta yaÅŸ meyve sebze olmak üzere Türk mal ve hizmetlerine getirdiÄŸi yaptırımlar 1 Ocak’ta uygulamaya konacak. Bununla birlikte Rus gümrüklerinde uzun bekletme ve hiç kabul etmeme gibi Türk mallarına yaÅŸatılan sorunların etkisi de merak ediliyordu. Ancak Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bu ülkeye ihracat 2014 yılı da dahil olmak üzere sürekli düşüyordu. Uçak krizi kasım ayının sonuna denk geldiÄŸi için o ayın rakamlarında bir etkisi olmadığı öngörülüyordu. Bununla birlikte aralık ayının önemli bir gösterge olacağı tahmin ediliyordu. Ä°hracatçı birliklerinin kayıtlarına göre 1 - 16 Aralık arasında Rusya’ya toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54.9 geriledi. Tutar bazında 303.4 milyon dolardan 136.6 milyon dolara indi.

Rusya’nın enflasyonist baskı yaratmamak adına yaptırımı yılbaşı sonrasına bıraktığı yaÅŸ meyve ve sebze liderliÄŸini korurken ihracat kaybı yüzde 18.2’yle 100.3 milyon dolardan 82 milyon dolara gerileme ÅŸeklinde oldu. Sadece ekonomik etkilerin olduÄŸu kasım ayının tamamında bu sektörün kaybı yüzde 26.8’di. Ä°kinci sırada yer alan otomotiv sektörü yüzde 77.5 düşüşle 16 günde 7.2 milyon dolar ihracat yaptı. Bu sektörün de kasımın tamamında yüzde 49’luk kaybı söz konusuydu. Üçüncü sırada yer alan kimyevi maddeler yüzde 58.9 kayba uÄŸrarken, kasımın tamamında yüzde 36’lık düşüş olmuÅŸtu. Rusya’ya ihracatı kritik önem taşıyan deri sektöründe ise aralık ayının ilk 16 gününde yüzde 76.2 gerileme yaÅŸandı.

"TÄ°CARETTE KÃœSME DARILMA OLMAZ"

Ekonomi Bakanı Mustafa ElitaÅŸ, ekim ayı itibarıyla Türkiye ihracatında yüzde 8.2 dolayında düşüş yaÅŸanmasına karşın, 2015 yılı için 143 milyar dolarlık hedefin yakalanması için 5 milyar dolar daha ihracat yapılmasının yeterli olacağını söyledi. ElitaÅŸ, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi’nin (TÄ°M) aralık ayı GeniÅŸletilmiÅŸ BaÅŸkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı. Yenibosna’da bulunan Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleÅŸtirilen toplantıda, Bakan ElitaÅŸ’ın yanı ısra, TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi ve TÄ°M sektör baÅŸkanları ve üyeleri de yer aldı. Rusya ile yaÅŸanan gerilime de deÄŸinen Bakan ElitaÅŸ, “Ä°hracatçılarımızın zarar görmemesi ile ilgili önemli tedbirler aldık ve hayata geçirmeye de baÅŸladık. Bizler ticaret erbabıyız. Ticarette küsme olmaz, darılma olmaz. Ticaret kendi kuralları içinde devam eder. Kendi vatandaÅŸlarını da cezalandırıyorlar” dedi.

"ARTIK DÖVIZDE DALGA BOYU BIRAZ DAHA AZALACAK"

Bakan ElitaÅŸ, ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararı konusunda da, “Ãœmit ediyorum ki 2016 yılında döviz fiyatlarındaki dalga boyu biraz daha azalıp, net bir ÅŸekilde önümüzü görecek boyuta geldiÄŸimizde, gelecek ile ilgili kanaatlerimiz ayağı yere basar ve endiÅŸeye mahal bırakmayacak ÅŸekilde iyi bir noktaya gidecektir” dedi.

2016 Ä°HRACAT HEDEFÄ° 150 MÄ°LYAR DOLAR

Ekonomi Bakanı ElitaÅŸ, bir gazetecinin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin 2016 yılında 200 milyar dolar ihracat beklediÄŸine dair açıklamalarının sorulması üzerine ÅŸunları kaydetti: “Henüz sayın bakanımızla bu konuyu görüşmedik. Orta vadeli planda bizim ihracat hedefimiz 2016 yılında 150 milyar dolar seviyesinde. Gönül ister ki daha fazla rakamları ortaya çıkarabilmek.”

51 MADDELÄ°K RAPOR HAZIRLANDI

TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi, hükümetin eylem planında taleplerinin karşılandığına deÄŸinerek, “Ä°hracatçıların 100 Gün Dışındaki Orta Vadeli Beklentileri”ni 51 özet madde halinde raporladık. Eylem Planı’nda taleplerimize cevap veren birçok maddenin bulunmasından dolayı mutluluk duyduk” dedi. ElitaÅŸ da hedeflere birlikte ulaşılacağını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.