Sosyal Medya

Güncel

İran seçim sürecine giriyor

İran, 26 Şubat'ta düzenlenecek 5'inci Uzmanlar Meclisi (Hubregan) ve 10'uncu dönem milletvekili seçimleri için adaylık sürecinin başlamasıyla seçim maratonu başladı.



Ä°ran'da 5'inci dönem Uzmanlar Meclisi seçimleri için aday baÅŸvuruları iki gün önce, 10'uncu dönem milletvekili seçimlerinin adaylık süreci ise bugün baÅŸladı. 26 Åžubat 2016'da eÅŸ zamanlı olarak düzenlenecek seçimler Ä°ran toplumu için büyük önem taşıyor. 

Uzmanlar Meclisi

Ä°ran dini liderini denetleme ya da ölümü durumunda yeni dini lideri belirleme yetkisine sahip olan Uzmanlar Meclisi üyeleri, ülkenin yönetimi ve Ä°ran toplumu üzerinde kritik role sahip bulunuyor. 

Ä°ran'da  5'inci dönem Uzmanlar Meclisi adayları 88 sandalye için yarışacak. Åžu anda bu mecliste 86 temsilci bulunuyor. Yasaya göre bir milyon kiÅŸi için bir temsilcinin seçilmesi gerekiyor. Ãœlkedeki nüfus artışı göz önünde bulundurularak yeni dönemde mecliste 2 sandalye daha eklenecek.

Uzmanlar Meclisi için sadece dini ÅŸahsiyetler, yaÅŸ ÅŸartı aranmaksızın aday olma hakkına sahip. 8 yıl için seçilen din adamlarının bu seçimlere aday olması için gerekli olan ilmi (müçtehid olma ÅŸartı), ahlaki ve siyasi yeterliliÄŸinin tespiti, Ä°ran dini liderine baÄŸlı, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin 6 üyesi tarafından yapılıyor. Bu konsey 27 Aralık'tan 4 Åžubat'a kadar adayların yeterliliÄŸi hakkında karar verecek. 

Konsey tarafından adaylığı onaylananlar, 11 Åžubat'tan itibaren 2 hafta boyunca, yani seçimlerden bir gün öncesine kadar seçim kampanyası yürütebilecek. Uzmanlar Meclisi seçimlerini kazanan adaylar, seçimlerden üç ay sonra resmen çalışmaya baÅŸlayacak.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.