Sosyal Medya

Güncel

'İsrail'le henüz somut bir adım atılmış değil'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında yürütülen görüşmelerle ilgili, "Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Ama henüz somut bir adım atılmış değil" dedi



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt Ã‡avuÅŸoÄŸlu, Türkiye ile Ä°srail arasında yürütülen görüşmelere iliÅŸkin, "Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Bizim ÅŸartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. DiÄŸer iki ÅŸartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor" dedi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı nedeniyle New York'ta bulunan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye ile Ä°srail arasında iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesi amacıyla, Ä°sviçre'de yürütülen görüşmelere iliÅŸkin açıklama yaptı.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu,  "Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Bizim ÅŸartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. DiÄŸer iki ÅŸartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor. Nasıl kararlaÅŸtırılacak? Hangi adımlar atılacak? Ama henüz bir somut adım atılmış deÄŸil. Görüşmeler devam ediyor. Ä°leriki süreçte bunun nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceÄŸiz. Görüşme olmadan tüm bunların detaylarını konuÅŸmak mümkün deÄŸil. Bu görüşmelerin devam etmesi gerekir" diye konuÅŸtu.

Bugün yapılan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısına da deÄŸinen Bakan Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Viyana sürecinin devamı niteliÄŸindeki toplantıya, 17 ülkenin yanı sıra BM ve AB'nin de dahil olduÄŸu 3 uluslararası organizasyonun temsilcilerinin katıldığını belirtti. 

ÇavuÅŸoÄŸlu toplantıda, Suriye'nin geleceÄŸiyle ilgili tüm konuların konuÅŸulduÄŸunu, ancak IŞİD'le mücadeleye iliÅŸkin Ã¼lkedeki siyasi dönüşüm konularının ön plana çıktığını bildirdi. 

Muhaliflerin Riyad'daki toplantıda alınan kararların yanı sıra, koordinatör seçilmesi ve müzakere heyeti seçme çalışmaları gibi çabaları bulunduÄŸunu aktaran Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, bazı ülkelerin bunu sulandırmaya çalıştığını kaydetti. 

"ESAD GİTMEDEN IŞİD'LE MÜCADELE ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

New York'taki toplantıda ise IŞİD'in Suriye ve Irak'tan temizlenmesi ile Suriye'de meÅŸru bir hükümet kurma konularının öne çıktığını vurgulayan Ã‡avuÅŸoÄŸlu, "Tabii ki geçiÅŸ hükümeti olacak. Tabii ki bunun modaliteleri belli ama Esad da gitmesi lazım. Bizim pozisyonumuz net. Bunu sulandırmamak gerekir. Muhalefetin attığı adımları, aldığı kararları da sulandırmamak gerekir. Aksi takdirde ateÅŸkes ve Suriye'de kalıcı bir çözüm olmaz" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Uzlaşı sonrası sürecin çok iyi iÅŸletilmesinin, tüm Suriye'de ateÅŸkesin saÄŸlanmasının önemine iÅŸaret eden Ã‡avuÅŸoÄŸlu, muhalefetin ekibini oluÅŸturmaya baÅŸladığını, rejimin de kendi ekibini oluÅŸturması gerektiÄŸini belirtti.

Rejimin Cenevre'ye gönderdiği gibi bir ekip göndermemesini isteyen Çavuşoğlu, müzakere sürecinin başarıya ulaşabilmesi için rejimin de gerekli adımları atması gerektiğini ifade etti.

"Esad'ın gitmesini saÄŸlayacak bir sürecin olması lazım" diyen DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunları saÄŸlamadığımız sürece, Esad Ã¶yle veya böyle görevde tutulmaya Ã§alışılırsa, muhalefeti Esad'ın etrafında birleÅŸtirmeyeceÄŸimizi bilmemiz lazım."

Suriye Devlet Başkanı Esad gitmeden, buradaki boşluk doldurulmadan, IŞİD ile mücadele etmenin mümkün olmadığını belirten Çavuşoğlu, Esed'in gitmesini isteyen ülkelerin bile bunun farkında olduğunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.