Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli akademisyen Türkiye'de işsiz

Halep Üniversitesi'nde akedemisyenlik yaparken iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Rana Safaa Sayah, aynı görevini Türkiye'de de yapmak istiyor; ancak izni yok. Sayah, yurt dışına çıkış izninin olmamasından da yakınıyor



Suriye'deki iç savaÅŸtan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin durumu her geçen kötüye gidiyor. Durumu kötüye giden mültecilerden biri de Suriye'de Halep Ãœniversitesi'nde akademisyenlik yapan Rana Safaa Sayah. 

Åžuan Åžanlıurfa'da kalan Sayah, Halep Ãœniversitesi'ndeki görevini Türkiye'de de sürdürmek istediÄŸini ancak çalışma izni alamadığını söyledi. Sayah Türkiye'den çıkışına izin verilmemesinden de yakındı. 

Bianet.org sitesinin haberine göre, Åžanlıurfa ValiliÄŸi'nin özel izniyle Ä°stanbul'da bir panele konuÅŸmacı olarak katılan Sayah, yaÅŸadıkları zorlukları şöyle anlattı: Urfa’dan Ä°stanbul’a gelmek istediÄŸimde valilikten izin belgesi almak zorundayım. 15 günlük izin belgesiyle gelebildim. Nedenini sorduÄŸumda ‘Türkiye’yi terkedip Avrupa’ya gitmeni istemiyoruz’ dediler. Türkiye içinde de dışında da hareket edemiyorum. Türkiye benim için içine kilitlendiÄŸim büyük bir hapishane.

Åžu an bir dernekte gönüllü olarak çalışan Sayah, Halep Ãœniversitesi’nde Ä°ngilizce Edebiyatı bölümünde akademisyen olduÄŸunu, ailesiyle birlikte üç yıl önce Urfa’ya geldiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi: 

SavaÅŸa katılmadık ama siviller de yaralanıyor; erkek kardeÅŸim savaÅŸta yaralanmıştı. Tedavisi için kardeÅŸlerim ve anne babamla Urfa’ya geldik. Burada akrabalarımız vardı. KardeÅŸim tedavisi saÄŸlanamayınca Almanya’ya gitti. DiÄŸer kardeÅŸlerim de Ä°sveç ve Norveç’e gittiler.

Bu sırada babam da yaralıydı ve doktorlar bir ayağını kesmek zorunda olduklarını söyledi. Şimdi engelli. Tedavisinin devam etmesi gerekiyor ama bir destek yok. Ailemi maddi olarak destekleyen tek kişi benim. Anne ve babamı bırakamadığım için burada kaldım.

GİTMEYE DE ÇALIŞMAYA İZİN YOK

Türkiye’de kalmak zorunluluktan görünüyor onun için. Türkiye’de bir üniversitede çalışmasının çalışma izni verilmemesi nedeniyle mümkün olmadığını belirten Sayah, "Kapasitemiz var, hükümet bizi entegre etmeli ama olmuyor. Urfa’dan çıkmak için izin aldığımda Avrupa’ya gitmemden korktuklarını söylüyorlar. Gitmeme izin vermiyorlar en azından çalışabileyim." dedi. 

Avrupa’ya giden kardeÅŸlerinin durumunun ise iyi olduÄŸunu anlattı: Kız kardeÅŸim eÅŸini savaÅŸta kaybetmiÅŸti. Ä°ki yıl önce ÅŸimdi beÅŸ yaşında olan oÄŸluyla Ä°sveç’e gitti. Nakit yardım alıyorlar, sosyal güvenceleri var, dil okuluna gidiyor, iki yılda Ä°sveççe öğrendi. OÄŸlu da kreÅŸe gidiyor. Burada böyle bir durum yok, aksine aÅŸağılanıyoruz.

Sayah, kardeÅŸleri tarafından BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e yapılan baÅŸvurunun olumlu sonuçlanması halinde anne ve babasıyla yurt dışına gitmeyi düşündüklerini söyledi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.