Sosyal Medya

EÄŸitim

Ne eğitime gidebildiler ne de dönebiliyorlar

Silopi ve Cizre’den hizmet içi eğitim için ayrılan öğretmenlerin çoğu bu eğitime katılamadı. Onlara göre eğitim zaten formaliteydi. Üç günlük eğitim bitti ama öğretmenlerin geri dönüşü de belli değil. MEB, öğretmenlerin hizmet içi eğitim süresinin uzatılmasına ya da idari izinli sayılmasına valiliklerin karar vereceğini açıkladı.



Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde görev yapan öğretmenlere 13 Aralık’ta, Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın gönderdiÄŸi SMS'ler ile 'hizmet içi eÄŸitime' alındıkları ve seminerlerini memleketlerinde alabileceklerinin bildirilmesinin ardından iki ilçedeki öğretmenlerin üçte ikisi ayrılmıştı. 

Ä°ki ilçede beÅŸ gündür sokaÄŸa çıkma yasağı ve çatışmalar devam ediyor. Peki bölgeden 14-15-16 Aralık’ta yapılacak hizmet içi eÄŸitim ayrılan öğretmenler eÄŸitime alındı mı ?  

Eğitime gidemediler çünkü...

Cizre’de çalışan öğretmenlere eÄŸitim ile ilgili bilgilendirme mesajı geldi. Silopi’deki öğretmenlere ise hala bir bilgilendirme yapılmadı. Öğretmenlere ilk baÅŸta eÄŸitimleri memleketlerinde de alabilecekleri belirtilmesine karşın, uygulama öyle olmadı. ‘Öğretmenlik Uygulama Semineri’ adıyla düzenlenen eÄŸitim için Milli EÄŸitim Bakanlığı Türkiye genelinde 14 ilde 16 merkez okul belirledi. Cizre’deki öğretmenler Erzurum, Rize, Ä°stanbul, Mersin, Aksaray, Yalova, Aydın, MuÄŸla, Balıkesir, Düzce, Ä°zmir ve Samsun, Ankara ve Antalya’ya yönlendirildi. Ancak öğretmenlerin pek çoÄŸu buradaki eÄŸitimlere katılmadı.

"Yönlendirilen okulun da bilgisi yokmuş"

Hizmetiçi eÄŸitimin baÅŸladığı gün olan 14 Aralık’ta akÅŸam saatlerinde kendine mesaj geldiÄŸini söyleyen adını vermek istemeyen öğretmen, kendisinin KuÅŸadası’ndaki bir okula yönlendirildiÄŸini anlatıyor:

"Bizim okuldaki  tüm öğretmenler KuÅŸadası’ndaki okula yönlendirildi. Kimse gitmedi. Ben Kayseri’de ailemin yayınındayım. EÄŸitimin ikinci günü  Kayseri’den KuÅŸadası’na gitmeye kalksam son güne belki yetiÅŸirdim.  Okuldan bir arkadaÅŸ,  eÄŸitim verileceÄŸi söylenen okulu aramış. Okul bilgimiz yok ama öyle bir ÅŸey varsa gelin misafir ederiz demiÅŸler. Üç günlük hizmet içi eÄŸitim biteli iki gün oldu. Ne yapacağımıza dair bir bilgilendirme henüz yok. SokaÄŸa çıkma yasakları bitine kadar dönmeyeceÄŸiz , baÅŸka çare yok."

Adını vermek istemeyen bir diÄŸer öğretmen ise Adana’da ailesinin yanında. Kendisine eÄŸitim için belirtilen il ise Ä°zmir’de. Bilgilendirme mesajını 15 Aralık’ta aldığını, eÄŸitimin ise 16’sında biteceÄŸini söyleyen öğretmen "Zaten hizmet içi eÄŸitim böyle bir anda açılmaz. Yıllık plan bellidir. Gitmeye kalksam da yetiÅŸemezdim. Bizleri bölgeden çıkardıkları için prosedüre uydurmak gibi bir ÅŸey oldu" diye konuÅŸuyor.

Cizre'den Bodrum'a 

Cizre’den kalan öğretmenler ise günlerdir evlerinde. Adını vermek istemeyen bir öğretmen, kendisine gelen mesajda Bodrum'daki okula yönlendirildiÄŸini anlatıyor:

"Hizmet içi eÄŸitim zaten formaliteydi. Bunu hepimiz biliyorduk. SokaÄŸa çıkma yasağı devam ediyor, giden öğretmenlerin ne zaman döneceÄŸi belli deÄŸil. Burada eÄŸitim baÅŸladığından bu yana saÄŸlıklı olarak yapılamadı. Åžimdi de böyle bir ortam var. Cizre’de okullar ikili eÄŸitim yapıyor, hafta sonları okullarda yetiÅŸtirme kursları var. Åžimdi soruyorum ne zaman telafi eÄŸitimi yapılabilecek ? "

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise öğretmenlerin geri dönüşü ile ilgili kararı valiliklerin vereceği belirtildi. Yazılı açıklamada şöyle denildi:

 "... Öğretmenlerimizin bir kısmı hizmet içi eÄŸitime alınmıştır. Lüzûm görülmesi halinde öğretmenlerimizin hizmet içi eÄŸitim sürelerinin uzatılması, yenilenmesi veya idari izinli sayılmaları hususu her yerleÅŸim yeri için farklı özellik edeceÄŸinden buralarda alınacak tedbirler valiliklerce belirlenecektir."

MEB, ayrıca aksayan eğitimin telâfisi için de tedbir alınacağını açıkladı:

"Eğitim öğretim faaliyetlerinin telâfisi için valiliklerce tedbirler alınacak. Eksiklikler giderilecek. Telâfi eğitimlerinde bir eğtim öğretim dönemi boyunca tamamlanması gereken 180 iş günü esas alınarak planlanacak. Öğrenci ve öğretmenlerimizin mağduriyet yaşamaması için gerekli tüm önlemler alınmaktadır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.