Sosyal Medya

Dünya

Brüksel'den '3 milyar euro' kararı

Avrupa Konseyi, Türkiye'ye göçmen krizinde oynayacağı rol için verilecek olan 3 milyar euro'nun bir milyarını, Avrupa Birliği bütçesinden karşılama kararı aldı.



İki gün süren Avrupa Konseyi zirvesi sona erdi. Zirveden Türkiye'ye yapılacak 3 milyar euro'luk yardımın nasıl dağıtılacağı ve nerede kullanılacağı konusunda çalışmaların yoğunlaşması kararı çıktı. Aynı zamanda üye ülkeler, üç milyar euro'nun bir milyarının AB bütçesinden karşılanmasında hemfikir.

Göç, terörle mücadele, para politikaları ve İngiltere'de yapılacak üyelik referandumunun ele alındığı zirve öncesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu da Brüksel'deydi. Avrupa Komisyonu'nun Suriyeli sığınmacıların AB ülkelerine kabul edilmesini öneren raporunu, bu konuda sorumluluk almaya hazır ülkelerle görüştü. Bu ülkelerin başında Almanya geliyor.

3 milyar euro nereye harcanacak?

Hem zirve öncesi Davutoğlu ile hem de zirve sırasında üye ülkelerin liderleri, göçmenlerin AB ülkelerine yerleştirilmesi yanı sıra, Türkiye'nin Avrupa'ya göçmen akınını durdurması için verilecek 3 milyar euro'luk yardımı da masaya yatırdı. Liderler, bu paranın ne kadarının sınır güvenliğinin artırılmasına, ne kadarının sığınmacıların yaşam standartlarının yükseltilmesine harcanacağı konusunda şeffaflık talep etti. Konunun Şubat ayındaki zirveye kadar ülkelerin AB Temsilcileri tarafından konuşulması ve bir taslak çıkarılmasına karar verildi.

Zirvenin ardından ayrı ayrı basın toplantısı yapan Merkel ve Hollande, bu paranın bir milyon euro'sunun AB'nin kendi bütçesinden karşılanacağını açıkladı. Hollande "AB'de varolan araçların tümü kullanılmalı" derken, Merkel de AB bütçesinden göç krizi için pay ayrılmasına itiraz eden herhangi bir ülke olmadığını belirtti.

Yunan Adaları'na ek kuvvet

Zirveyle eş zamanlı olarak Avrupa Sınır Güvenliğinde İşbirliği Ajansı Frontex de Yunanistan ile anlaşmaya vardı. Buna göre göçmenlerin AB'deki ilk duraklarından olan Yunan adalarına 376 görevli yerleştirilecek. Yeni gelecek ekip Ege Denizi'nde kaçakçılık ağlarının incelenmesi, parmak izi alınması, göçmenlerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışacak.

Kaynak: Al Jazeera, Frontex

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.