Coğrafyamız
Esed'in çocukluk arkadaşı o ülkede Cumhurbaşkanı adayı
Suriye'deki savaş ve anlaşmazlıklar nedeniyle 19 aydır Cumhurbaşkanlığı koltuğunun boş olduğu Lübnan'da, 8 Mart Bloğu'ndan Maruni Hristiyanların kurduğu Marada partisi lideri Süleyman Franci, aday olduğunu açıkladı.
Lübnan'da yayın yapan LBCI televizyonunda konuşan ülkedeki iki ana siyasi bloktan 8 Mart grubuna bağlı Marada lideri Franci, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu ilk kez dile getirdi.
Franci, partisinin içinde yer aldığı 8 Mart bloğunun resmi cumhurbaşkanı adayı Mişel Avn'ın da adaylığının devam ettiğini hatırlatarak, "Düne göre kendimi cumhurbaşkanlığına daha yakın görüyorum. Ama Mişel Avn'a bir şans vereceğim. Bu süreçte müttefiklerimle de irtibat halinde olacağım" dedi.
Maruni lider Franci, cumhurbaşkanlığı krizinin çözülmesi için adaylığının yeni bir fırsat olduğuna işaret ederek, "Avn ile ilişkilerimiz iki yıldır normal değil. Avn sadece kendisini aday olarak gördüğü için bir 'B' planı yok" sözleriyle Avn'ı eleştirdi.
Şii Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile "başından itibaren" irtibat halinde olduğunun altını çizen Marada lideri, "Eğer Avn'ın bir planı yoksa, Hizbullah'ın var. Ama bu Avn'ı yalnız bıraktığım anlamına gelmiyor" diye konuştu.
Franci, eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu ve rakip siyasi kanattan Sünni Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri ile Paris'teki görüşmesinde cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin daha fazla zaman alacağı konusunda hemfikir olduklarını belirterek görüşmeleri hakkında, "Ne ben 14 Mart'a katıldım, ne de Hariri 8 Mart'a katıldı. Sadece yolun yarısında buluştuk. Lübnanlıların çıkarları konusunda hemfikiriz" dedi.
Hariri'den uzlaşı girişimi
Eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri, bağlı olduğu 14 Mart Bloğu'nun adayı Falanjist Hrıstiyan Samir Caca'ya rağmen rakip 8 Mart grubunda yer alan Marada lideri Süleyman Franci'nin cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıkmasında destek olmuştu.
Beşşar Esed'in çocukluk arkadaşı olduğu bilinen Franci'nin aday olarak öne çıkartılması hem 8 Mart grubunda hem de 14 Mart Bloğu'nda tartışmalara neden olmuştu. 14 Mart Hareketi'nin cumhurbaşkanı adayı Lübnan Güçleri Lideri Samir Caca ve 8 Mart Hareketi'nden Özgür Yurtsever Hareketi lideri Mişel Avn gibi Hristiyan aktörlerden itiraz yükselmişti.
Koltuk 19 aydır boş
Lübnan Meclisi, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için çarşamba günü yapılan oturumda daha öncekilerde olduğu gibi cumhurbaşkanı seçememiş, bir sonraki oturum 7 Ocak 2016 olarak açıklanmıştı.
Lübnan’da 19 aydır CumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸu boÅŸ, nedeni ise Suriye'de süren savaşın daha da ayrıştırdığı parçalı yapıdaki anlaÅŸmazlıklar.
Mecliste Hizbullah'ın içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi ile muhalifi 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye’deki iç savaÅŸtan sonra daha da derinleÅŸen "siyasi kutuplaÅŸma" CumhurbaÅŸkanı seçimini zorlaÅŸtırıyor.
14 Mart grubu, 2005’te eski BaÅŸbakan Refik Hariri’nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından, oÄŸlu Saad Hariri önderliÄŸinde kuruldu. Bu grubun içinde Batı yanlısı ve Suriye karşıtı partiler yer alıyor. Grup, Müstakbel Hareketi, Lübnan Güçleri Partisi, Ketaib Partisi ve bazı bağımsızlardan oluÅŸuyor.
8 Mart grubunda ise Esed yanlısı Şii Hizbullah, Şii Emel Hareketi, Hristiyan Maruni Özgür Yurtsever Hareketi, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Ermeni Taşnak Partileri var.
Lübnan Parlamentosu
Parlamentoda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda.
Meclis’teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diÄŸer Hristiyan azınlıklar ÅŸeklinde bulunuyor. 64 kiÅŸilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Åžii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.