Sosyal Medya

Güncel

BM bugün Başika'daki Türk askerlerini görüşecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Irak’ın şikayeti üzerine, Başika bölgesindeki Türk askerlerinin durumunu görüşecek.



Türkiye, 150 askeri Başika bölgesine Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele kapsamında Iraklı muhalif güçleri eğitme amacıyla gönderdiğini vurgulamış, Irak hükümeti ise bu karardan memnun olmadıklarını ve askerlerin geri çekilmesi gerektiği uyarısı yapmıştı.

Irak DışiÅŸleri Bakanı Ä°brahim Cafari’nin bir hafta önce Güvenlik Konseyi’ne ait 15 üyeye gönderdiÄŸi mektupta, Türkiye’nin bu adımla Irak’ın egemenliÄŸi ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiÄŸini vurguladı.

Türkiye’nin bu hafta içinde, askerlerin bir bölümünü bölgeden geri çekerek Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde bir baÅŸka üsse alması yeterli görülmedi ve BaÄŸdat, askerlerin tamamının çekilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Mektupta Cafari, “Güvenlik Konseyi’ni Türkiye’ye güçlerini hemen geri çekmesi çaÄŸrısı yapması ve olabilecek tüm araçlarla bu güçlerin iki ülkenin uluslararası olarak tanınan sınırına hemen ve kayıtsız ÅŸartsız olarak geri çekildiÄŸi teminatını vermesi”ni istedi.

Cafari ayrıca, Konsey’den Türkiye’ye “Uluslararası iliÅŸkilere zarar verebilecek ve bölgesel ve uluslararası güvenliÄŸe tehdit oluÅŸturabilecek böylesi bir ihlali” tekrarlamaması talebinde bulunmasını istedi.

IŞİD, 16 Aralık’ta söz konusu BaÅŸika eÄŸitim kampına saldırmış ve iki peÅŸmergenin ölümüne, dört Türk askerinin yaralanmasına neden olmuÅŸtu.

Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da, dün BaÅŸika saldırısına iliÅŸkin yaptığı açıklamada "Oradaki güvenlik endiÅŸesi konusunda haklı olduÄŸumuz ortaya çıktı" demiÅŸti.

VoiceHerald haber portalına göre, Irak ve Türkiye arasında aniden tetiklenen gerilim, Türkiye’yi IŞİD’le mücadelede daha fazla adım atması gerektiÄŸi konusunda ikna etmeye çabalayan ABD tarafından da hoÅŸ karşılanmadı.

Irak’ta Åžiilerin kontrolündeki hükümet, ülke içinde hem Türkiye gibi “Sünni yoÄŸunluklu”ülkeler hem ABD gibi yabancı güçlerin varlığını arttırması karşısında direnç göstermesi için baskı görüyor. 

Abadi de, Irak’ta dış güçlerin IŞİD’le mücadele için gerekli olmadığını vurgulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.