Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya'da Türk bankalarına baskın

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yürüttüğü gerginlik politikası Türk bankalarına da sıçradı. FSB ajanları dün 4 Türk bankasına baskın yaptı.



Rusya ile Türkiye arasında ‘uçak’ krizinden kaynaklanan gerginlik Rusya’daki Türk bankalarına da sıçradı.

Türkiye’nin, hava sahasını ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle bir Rus jetini 24 Kasım’da düşürmesinden bu yana iki ülke arasında süren siyasi gerginlik, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik bazı ekonomik ambargolar uygulamasına neden olmuÅŸtu. Ä°ki ülke arasında yürüyen büyük altyapı projelerini askıya alan, birçok kalemde Türkiye’den ithalatı kesen ve iÅŸi Türk işçilerinin çalışma iznini kaldırmaya kadar vardıran Rusya’nın aldığı bu ekonomik tedbirlerde bankacılık sektörü kapsam dışı bırakılmıştı.

Ancak dün Rusya’da faaliyet gösteren 4 Türk bankasının ÅŸubelerine eski adı KGB olan Rusya’nın İç Ä°stihbarat Örgütü’nün (FSB) baskın yaptığı öğrenildi. Rusya’da faaliyetleri bulunan 3 ayrı kaynaktan teyid ettiÄŸimiz bilgiye göre, FSB’nin mali iÅŸlemler alanında uzman ekipleri ÅŸubelerde kara para aklama incelemesi yaptı. FSB ekiplerinin dün öğle saatlerinde Türk bankalarının ÅŸubelerine gittikleri ve bir Türk iÅŸadamının ÅŸirketi ile alakalı iÅŸlemler baÅŸta olmak üzere bankaların tüm iÅŸlemlerini tek tek inceledikleri belirtildi.

Bu sırada Türk bankacılar konuyla ilgili genel merkezlerini bilgilendirirken, Rus ekiplerin inceleme sonucunda yasal çerçeve dışında herhangi bir iÅŸleme rastlamadığı öğrenildi. GeçtiÄŸimiz haftalarda iki ülke arasındaki bankacılık faaliyetlerine iliÅŸkin bir sorun olmadığı kamuoyuna açıklanmıştı. Ziraat’in tek ÅŸubeyle, Garanti’nin Garanti Bank Moscov, Rus Sofia Bank’ı alan Ä°ÅŸ Bankası’nın Ä°ÅŸBank, Fiba Holding’in Credit Europe, Yapı Kredi’nin Yapı Kredi Bank Moscov adıyla Rusya’da faaliyetleri var. Ana iÅŸtiraki Rus Sberbank olan Denizbank’ın da Rusya’da bankacılık faaliyetleri bulunuyor.

RUS BANKALAR DA BASILDI

RUSYA’da bankacılık faaliyeti yürüten bir yetkilinin verdiÄŸi bilgilere göre, FSB’nin hedefinde sadece Türk bankaları yoktu. Türk bankalarının yanı sıra 20 Rus bankasına da baskın yapılan operasyonda asıl hedefin kamuoyunun pek tanımadığı bir Türk iÅŸadamının kara para aklama faaliyetlerini ortaya çıkarmak olduÄŸu iddia edildi. Rus bankalarında da yasa dışı bir iÅŸleme rastlanmazken operasyon bankacılık kesiminde ‘Amaç Türk bankalarını ve iÅŸadamlarını taciz etmek. Kara para incelemesi bahanesiyle bankaları rahatsız ediyorlar’ ÅŸeklinde yorumlandı.

 

Kaynak : Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.