Sosyal Medya

Güncel

Çin, Cibuti'de askeri üs kuruyor

Çin Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 10 bin askerin yerleşeceği Cibuti'deki üssün, bölgede Çin'in ekonomik çıkarlarını koruması ön görülüyor.



Çin Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 10 bin askerin yerleşeceği Cibuti'deki üssün, bölgede Çin'in ekonomik çıkarlarını koruması ön görülüyor.

Çin Halk Cumhuriyeti kendi ülkesi dışındaki ilk askeri üssünü Afrika kıtasının doÄŸusundaki stratejik konumuyla dikkatleri çeken Cibuti'ye kurmayı planlıyor. Ãœssün 2017 yılında faaliyete baÅŸlaması öngörülürken, Çin ordusuna mensup 10 bin deniz piyadesi konuÅŸlandırılacak. Cibuti ve Çin kaynakları, daha önce, Çin'in bu ülkeye kurmayı planladığı askeri üs ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyorlardı. 

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, yaptığı açıklamada, Çin'in Cibuti'de askeri üs kurmak istediğini doğruladı. Vu Çien'in açıklamasının ardından Cibuti makamları da Çin ile aralarında görüşmelerin sürdüğünü artık saklamadan rahatça dile getiriyorlar.

Cibuti stratejik kesiÅŸme noktası 

Kurulacak üs, Akdeniz ile Hint Okyanusu'nu birbirine baÄŸlayan Kızıldeniz-Aden Körfezi hattının geçiÅŸ noktasında yani Babu'l Mendeb BoÄŸazı'nda yer alıyor. Çin Ordusu Cibuti'ye gelerek ayrıca Somali, Etiyopya ve Eritre'de de nüfuz edebilme imkanı yakalamış olacak. Cibuti'deki askeri üs, Çin'e Yemen'in iç siyasetine de etki edebilme olanağı saÄŸlayacak.  

Çin, bölgeye kuracağı üssün, Ä±srarla deniz korsanlığına karşı savaÅŸ ve bölgede barış gücü misyonu saÄŸlayan kuvvetlerin korunması misyonunu yerine getireceÄŸini iddia ediyor

kaynak: eurasiadiary.info.tr

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.