Bilim Teknoloji
Sabah: Milli uçağımızın fiyatı belli oldu
Türkiye'nin ilk milli uçağı TRJet 328 modelinin fiyatının belli olduğu bildirildi...
Türkiye 'milli' sanayide ve otomotivde ataklarına devam ediyor. İlk milli uçak TRJet 328 modelinin fiyatının 20 milyon dolar olduğu belirtildi.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye'nin ilk milli uçağının fiyatı belli oldu. Bölgesel uçuşlar için tasarlanan TRJet'in 328 modeli için, 20 milyon dolarlık satış fiyatı belirlendi. Şimdiden 50 adetlik ön talep toplanan uçak için Ankara'da üretim tesisi kurulacak.
Dünyada çok az ülkenin sahip olduğu uçak üretim kabiliyetinde Türkiye, önümüzdeki yıl önemli adımlar atacak. 2016'da üretimin başlayacağı ilk milli yolcu bölgesel jeti için 50 adet sipariş verildi bile. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, bakanlıklar ve odaların talepte bulunduğu TRJet'in 328 modelinin fiyatı ise 20 milyon dolar olarak belirlendi. Ayda maksimum iki uçak üretim kapasitesine sahip bir tesis için kolların sıvandığını belirten TRJet Genel Müdürü Cem Uğur, "Ankara'da bir tesis kuracağız. Şu anda SNC firmasıyla imza aşamasındayız. Türkiye'nin Bölgesel Uçak Projesi, Ankara Esenboğa Havalimanı yanında kurulacak tesiste gerçekleşecek" dedi. Hedeflerinin yerli yan sanayiyi maksimum oranda tutarak üretim yapmak olduğunu anlatan Uğur, tedarikçi olmak için uluslararası lisans alınması gerektiğine dikkat çekti.
KÄ°LOSU BÄ°N 200 DOLAR
Uğur, "Temel amacımız uçağın ekonomik olarak rekabetçi bir yapıya sahip olması. Bu nedenle en uygun ve kaliteli üretim yapan firmalardan mal ve hizmet alacağız" şeklinde konuştu. Yerli uçağın kilo başına ihracat rakamının toplam boş ağırlığı bazında bin 200 dolar civarında olacağını söyleyen Uğur, TRJet 328'de yaklaşık 1.5 milyon, yeni tasarlanacak 628 tipi uçakta ise 2 milyon parça bulunacağını belirtti. Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada yolcu taşımacılığında hava trafiği önümüzdeki 15 yılda iki kat artarak 6.6 milyara erişecek. Türkiye büyük uçak üreten firmaların alanına girmeyerek doğru bir strateji ortaya koydu. Bölgesel uçakla özellikle yurtiçinde ve komşu ülkelerde uçabilecek. 32 kişilik 328 serisi ile Gökçeada-İstanbul ya da Konya-Hakkari seferleri yapılabilecek. Böylece pazarda ciddi bir boşluğu doldurmayı hedefliyoruz." Son olarak Katar'da düzenlenen fuarda uçağa yoğun ilgi olduğunu belirten Cem Uğur, kapasitenin bir bölümünü de yurtdışı satışlara ayırdıklarını vurguladı.
BÜYÜK UÇAK 2023'TE GÖKLERDE
60 kişilik 628 serisinin sertifikasyon sürecinin uzun olduğunu söyleyen Uğur, 2023'te ilk uçuşu yapmak istediklerini belirtti. Yolcu kapasitesi 100 kişinin altında olan bölgesel uçakların kısa menzilli uçuşları daha ekonomik ve sürdürülebilir hale getirdiğini ifade eden Cem Uğur, "Bu seri bölgedeki ticareti canlandıracak ve eğlence amaçlı seyahatleri artıracaktır" şeklinde konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.